Κόσμος

Atlantic: Γιατί έχουμε λιγότερους αληθινούς φίλους;

Atlantic: Γιατί έχουμε λιγότερους αληθινούς φίλους;

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Αυτή η εξέλιξη δεν σημαίνει ότι περιορίζεται ο αριθμός των γνωστών μας, οι οποίοι θα μπορούσαν, οριακά, χαρακτηρισθούν φίλοι υπό ευρεία έννοια, αλλά ότι οι άνθρωποι, που εμπιστευόμαστε πραγματικά και μας εμπιστεύονται, μειώνεται.

Με την πάροδο των τελευταίων δεκαετιών, ιδιαίτερα από τη δεκαετία του ’80 και μετά, ο αριθμός των πραγματικών μας φίλων βαίνει μειούμενος. Αυτή η εξέλιξη δεν σημαίνει ότι περιορίζεται ο αριθμός των γνωστών μας, οι οποίοι θα μπορούσαν, οριακά, χαρακτηρισθούν φίλοι υπό ευρεία έννοια, αλλά ότι οι άνθρωποι, που εμπιστευόμαστε πραγματικά και μας εμπιστεύονται, μειώνεται. Υπάρχουν μέσα ίασης για αυτήν την προβληματική κατάσταση;

Αναφορικά με τις φιλίες με την ευρύτερη έννοια, μια μελέτη -που χρησιμοποίησε τις αποστολές χριστουγεννιάτικων καρτών ως ένδειξη- εκτιμά ότι ο μέσος άνθρωπος έχει γύρω στους 120 ανθρώπους που θεωρεί ευρύτερα «φίλους» του. Όμως, ο εσωτερικός κύκλος των φίλων είναι πολύ μικρότερος. Ο μέσος άνθρωπος εμπιστεύεται 10-20 ανθρώπους (το συμπέρασμα βασίστηκε σε αμερικανικές μελέτες) αλλά ο αριθμός των πραγματικά έμπιστων φίλων, στους οποίους κάποιος θα εξομολογούνταν τα μυστικά του, είναι σήμερα το πολύ 2 άνθρωποι. Έχει μάλιστα μειωθεί από το 1985, όταν ο μέσος άνθρωπος θεωρούσε ότι είχε 3 πραγματικούς φίλους.

Με βάση ορισμένες μελέτες, όσο πιο ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και φίλους έχει κάποιος, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να ζήσει περισσότερα χρόνια. Άρα, το γεγονός ότι οι πραγματικοί φίλοι είναι σήμερα λιγότεροι από ό,τι στο παρελθόν, είναι μια αρνητική εξέλιξη για την υγεία και μακροζωία των ανθρώπων.

Τι θα έπρεπε, λοιπόν, να κάνουμε εάν η κοινωνική μας ζωή είναι ελλειμματική; Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους ανθρώπους να μην παραμελούν και να μην περιφρονούν ακόμη και την πιο ταπεινή γνωριμία τους, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή φιλία αν δώσει κανείς τις κατάλληλες ευκαιρίες. Αλλά ακόμη κι αν κανείς περιορισθεί σε απλές φιλικές επαφές, χωρίς μεγαλύτερο βάθος, και από αυτό υπάρχει όφελος λένε οι ψυχολόγοι.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments