Οικονομία

Ενεργειακή κρίση: Οι ευρωπαϊκές χώρες που είναι πιο ευάλωτες

Ενεργειακή κρίση: Οι ευρωπαϊκές χώρες που είναι πιο ευάλωτες

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Μπροστά σε ένα ενεργειακό “σοκ” βρίσκονται πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Μπροστά σε ένα ενεργειακό “σοκ” βρίσκονται πολλές ευρωπαϊκές χώρες όμως είναι γεγονός ότι άλλες επηρεάζονται περισσότερο και άλλες λιγότερο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η επιβάρυνση για τη μέση οικογένεια στη Φινλανδία θα ισοδυναμεί με ένα επιπλέον 4% των δαπανών των νοικοκυριών. Η εικόνα είναι πολύ πιο ζοφερή σε μια δίωρη διαδρομή με το φέρι στη Βαλτική Θάλασσα. Στην Εσθονία τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν ένα χτύπημα περίπου 20%. Ανάμεσα σε αυτές τις δύο χώρες βρίσκονται οι περισσότερες οικονομίες της ηπείρου.

Το 1/10 ξοδεύουν οι Ευρωπαίοι στην ενέργεια

Οι Ευρωπαίοι ξοδεύουν το ένα δέκατο του εισοδήματός τους σε ενέργεια. Οι πλουσιότερες οικογένειες τείνουν να έχουν μεγαλύτερα σπίτια και αυτοκίνητα, αλλά η αύξηση του ενεργειακού κόστους που προκύπτει από αυτό γενικά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο η διαφορά στα εισοδήματα. Αυτό αφήνει τα φτωχότερα νοικοκυριά να ξοδεύουν περισσότερο από τους προϋπολογισμούς τους για ενέργεια. Το ίδιο μοτίβο ισχύει μεταξύ των χωρών όπως και στο εσωτερικό τους.

Ο παράγοντας φυσικό αέριο

Η εξάρτηση από το φυσικό αέριο είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για την αξιολόγηση της τρωτότητας. Οι τιμές χονδρικής έχουν διπλασιαστεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι τιμές του άνθρακα είναι επίσης αυξημένες, αλλά κατά ένα ελαφρώς πιο διαχειρίσιμο 60%. Εν τω μεταξύ, η τιμή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παραμένει αμετάβλητη. Χάρη σε μια ως επί το πλείστον ενοποιημένη αγορά φυσικού αερίου, οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες τιμές χονδρικής: οι ηλεκτροπαραγωγοί που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, στην ανατολική πλευρά της ηπείρου, πληρώνουν περίπου το ίδιο με εκείνους στην Ιρλανδία, στη δυτική της.

Ωστόσο, οι χώρες διαφέρουν ως προς την εξάρτησή τους από τα πράγματα. Λιγότερο από το 3% της ενέργειας της Σουηδίας προέρχεται από φυσικό αέριο, με την υδροηλεκτρική ενέργεια, τον άνεμο και την πυρηνική ενέργεια να παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της. Στη Γαλλία, μια κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας, κυριαρχεί στην αγορά, η κυβέρνηση έχει περιορίσει τις αυξήσεις τιμών στο 4%.

Γερμανία: Ακριβαίνει το ρεύμα στη χώρα – Αύξηση 2,419 στην κιλοβατώρα

Αυξημένη κατά 2,419 σεντς θα είναι η κιλοβατώρα από την 1η Οκτωβρίου για οικιακούς και επαγγελματικούς πελάτες, λόγω της λεγόμενης «εισφοράς φυσικού αερίου», ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εφημερίδας BILD, η εισφορά θα μπορούσε να σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση περίπου 480 ευρώ ετησίως (χωρίς ΦΠΑ) για ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων, ενώ η Handelsblatt σημειώνει ότι οι αυξήσεις δεν θα γίνουν άμεσα αισθητές από τους καταναλωτές, «αλλά είναι σαφές ότι οι τιμές θα αυξηθούν τρομερά ως αποτέλεσμα της εισφοράς», η οποία έχει ως στόχο την κάλυψη του 90% του επιπλέον κόστους που καλούνται να πληρώσουν οι πάροχοι για την προμήθεια φυσικού αερίου. Μέχρι τώρα, οι εταιρίες δεν είχαν το δικαίωμα μετακύλισης αυτού του κόστους στους πελάτες τους.

Ευρώπη: Ξηρασία και καύσωνας “απειλούν” την ενεργειακή επάρκεια και την οικονομία

Εκτός από το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει ήδη ο πόλεμος στην Ουκρανία και τη δυσκολία να διοχετευθούν σε τρίτες χώρες σιτηρά, εκτός από την άνοδο των τιμών έχει προκληθεί και “ενεργειακό black out”. Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις, οι οποίες ψύχονται με νερό από ποτάμια, έχουν περιορίσει τη δυναμικότητά τους. Τα ποτάμια της Γαλλίας μπορεί να μην είναι τόσο βασικές αρτηρίες μεταφοράς εμπορευμάτων, αλλά χρησιμεύουν για την ψύξη των πυρηνικών εργοστασίων που παράγουν το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Η Ιταλία λαμβάνει περίπου το 1/5 της ισχύος της από υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αλλά αυτό μειώθηκε κατά περίπου 40% τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ στην Ισπανία, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 44%, σύμφωνα με στοιχεία από την Rystad Energy.

Την ίδια ώρα, η Γαλλία αντισταθμίζει το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας εισάγοντας μεταξύ άλλων από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου όμως, οι υψηλές θερμοκρασίες πλήττουν ορυκτές, πυρηνικές και ηλιακές πηγές ενέργειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments