Διεθνή

Handelsblatt: Το αέριο της Κύπρου καλύπτει πέντε φορές τις ανάγκες της Γερμανίας

Handelsblatt: Το αέριο της Κύπρου καλύπτει πέντε φορές τις ανάγκες της Γερμανίας

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Τα νερά αυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του νησιού.

Η διέξοδος στα ενεργειακά προβλήματα της Ευρώπης βρίσκεται στα νερά, που βρίσκονται νοτίως της Κύπρου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt».

Σε 510 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανέρχεται το φυσικό αέριο, το οποίο βρίσκεται «αποθηκευμένο» στα νερά του νοτίου τμήματος της Κύπρου. Τα νερά αυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του νησιού.

Με βάση το δημοσίευμα, «οι καταθέσεις θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την έλλειψη παραδόσεων από τη Ρωσία σε μεγάλο βαθμό». Αυτό το τεράστιο ενεργειακό κοίτασμα φέρει το όνομα «Αφροδίτη»: «Αυτό είναι το όνομα του κοιτάσματος φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού της Μεσογείου. Πήρε το όνομά του από την αρχαία θεά του έρωτα που, σύμφωνα με το μύθο, αναδύθηκε από το σερφ σε μια παραλία της Κύπρου. Το κοίτασμα φυσικού αερίου ανακαλύφθηκε το 2011».

Το φυσικό αέριο είναι εντοπίσιμο στα έξι χιλιάδες μέτρα στο βυθό της κυπριακής θάλασσας. Το σύνολο των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου φθάνουν μέχρι στιγμής σε 510 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, δηλαδή «περισσότερο από πέντε φορές η κατανάλωση της Γερμανίας κατά το 2021».

Εάν το δημοσίευμα ευσταθεί και έχει αντίκρισμα αλήθειας, η Κύπρος  αναβαθμίζεται σε βασικό προμηθευτή φυσικού αερίου για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο».

Το έργο, όμως, δεν προχωρά, τουλάχιστον όχι ακόμη, διότι προσκρούει σε ορισμένα πρακτικά προβλήματα. Πρόκειται, σύμφωνα με το δημοσίευμα πάντα, «η υποδομή για την εξαγωγή φυσικού αερίου δεν υπάρχει μέχρι στιγμής. Τον Ιανουάριο του 2020, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East-Med (ενώ) η Τουρκία εγείρει αξιώσεις κατά του αγωγού, διότι πρόκειται να διέλθει από θαλάσσια περιοχή που η Άγκυρα διεκδικεί ως δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments