Διεθνή

BBC: Βρετανία – Πώς θα εκλεγεί ο νέος αρχηγός των Συντηρητικών και Πρωθυπουργός;

BBC: Βρετανία – Πώς θα εκλεγεί ο νέος αρχηγός των Συντηρητικών και Πρωθυπουργός;

Πηγή Φωτογραφίας: Euronews/pixabay

Η ψηφοφορία μεταξύ των μελών του κόμματος καθορίζει τον νικητή, ο οποίος θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η Λιζ Τρας και  ο Ρίσι Σούνακ διασταυρώνουν τα ξίφη τους, στην τελική ευθεία για την ανάδειξη νέου Προέδρου των Τόρηδων και Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας. Η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί τη μεταξύ τους αντιπαράθεση, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι γνωρίζει τη διαδικασία εκλογής, σε αυτό το τελικό της στάδιο, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

Η ψηφοφορία μεταξύ των μελών του κόμματος καθορίζει τον νικητή, ο οποίος θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου. Ο Ρ. Σούνακ και η Λ. Τρας συμμετέχουν σε δώδεκα ανοικτές εκδηλώσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ερωτώνται για τις πολιτικές τους.

Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές σε μέλη των Συντηρητικών και μεταδίδονται μέσω ροής στην ιστοσελίδα του κόμματος. Οι δημοσιογράφοι μπορούν να παρευρεθούν – αλλά δεν μπορούν να κάνουν ερωτήσεις.

Τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος επιλέγουν τον νικητή.

Ο υποψήφιος που ψηφίζουν θα γίνει αυτόματα πρωθυπουργός, ως αρχηγός του κόμματος με πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Για να μπορούν να ψηφίσουν, τα μέλη πρέπει να έχουν προσχωρήσει στο κόμμα έως τις 3 Ιουνίου.

Τα επιλέξιμα μέλη μπορούν να ψηφίσουν ταχυδρομικά -ή διαδικτυακά.

Αρχικά επρόκειτο να τους επιτραπεί να αλλάξουν γνώμη ώστε να μετρήσει μόνο η δεύτερη ψήφος τους – είτε μέσω διαδικτύου είτε μέσω ταχυδρομείου.

Αλλά αφού το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας Κυβερνοασφάλειας προειδοποίησε ότι υπήρχε κίνδυνος ένα ξένο κράτος να προσπαθήσει να παρέμβει στη διαδικασία, το κόμμα αποφάσισε ότι τα μέλη θα μπορούσαν να ψηφίσουν μόνο μία φορά.

Δεν είναι σαφές πόσα μέλη υπάρχουν, διότι τα πολιτικά κόμματα δεν είναι υποχρεωτικά να δώσουν ακριβείς αριθμούς.

Ωστόσο, περίπου 160.000 άτομα είχαν δικαίωμα ψήφου κατά τις τελευταίες εκλογές για την ηγεσία των Τόρις το 2019. Το κόμμα υποστηρίζει ότι ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί από τότε.

Το ψηφοδέλτιο των μελών του κόμματος κλείνει στις 5μμ, στις 2 Σεπτεμβρίου. Ο νικητής θα αποκαλυφθεί στις 5 Σεπτεμβρίου από τον Sir Graham Brady, Πρόεδρο της Επιτροπής των Συντηρητικών Βουλευτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments