Διεθνή

Βρυξέλλες: Αυτοσυγκράτηση συστήνουν σε Σερβία και Κόσοβο

Βρυξέλλες: Αυτοσυγκράτηση συστήνουν σε Σερβία και Κόσοβο

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Το ΝΑΤΟ και, εν συνεχεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσαν τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου να αποφύγουν οποιαδήποτε κλιμάκωση της έντασης στις μεταξύ τους σχέση

Σε αυτοσυγκράτηση καλούν τους Σέρβους και τους Κοσοβάρους οι Βρυξέλες. Το ΝΑΤΟ και, εν συνεχεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσαν τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου να αποφύγουν οποιαδήποτε κλιμάκωση της έντασης στις μεταξύ τους σχέση, η οποία αποδυναμώνεται από τον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Παραδοσιακά, οι σχέσεις ανάμεσα σε αυτούς τους δύο λαούς της Βαλκανικής δεν είναι πολύ καλές. Επικαλούμενες την αρχή της αμοιβαιότητας​, οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου σχεδιάζουν να επιβάλουν προσωρινές άδειες παραμονής σε άτομα που εισέρχονται στο Κοσσυφοπέδιο με σερβική ταυτότητα και να απαιτούν από τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι ανέρχονται στα 120.000 άτομα, να αντικαταστήσουν τις πινακίδες από τα οχήματά τους.

Πρόσφατα, υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων, με συνέπεια να ανεβούν και πάλι οι τόνοι. Πριν από λίγες ημέρες, ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, ‘Αλμπιν Κούρτι, μίλησε μάλιστα ανοιχτά για «κίνδυνο πολέμου», κατηγορώντας τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ότι προετοίμαζε πραξικόπημα κατά το πρότυπο του Β. Πούτιν.

Η Σερβία τηρεί μια στάση, η οποία είναι μάλλον διφορούμενη. Είναι αλήθεια ότι η Σερβία δεν συμμετείχε στις κυρώσεις που ζήτησαν η ΕΕ και η Ουάσιγκτον κατά της Μόσχας, αλλά στον ΟΗΕ το Βελιγράδι καταδίκασε την εισβολή στην Ουκρανία. Πάνω απ’ όλα, όμως, η Σερβία είναι επισήμως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2012 και ήδη επωφελείται από μορφές οικονομικής στήριξης εκ μέρους της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Από τα προαναφερόμενα αναδεικνύεται η ιδιαίτερη σημασία των συνομιλιών στις Βρυξέλλες. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τη χρήση βίας, τονίζοντας και προς τα δύο μέρη ότι η Δύναμη Κοσσυφοπεδίου (KFOR), δηλαδή η ειρηνευτική στο Κοσσυφοπέδιο, είναι έτοιμη να επέμβει εάν διαπιστώσει ότι απειλείται η σταθερότητα στην περιοχή.. Ο Γ. Στόλντενμπεργκ ενημέρωσε τις δύο Χώρες ότι μια δύναμη 4.000 ανδρών αναπτύσσεται ως μέρος της KFOR.

Ως προς τη συνάντηση των δύο ηγετών με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, το επιχείρημα, το οποίο επιστρατεύθηκε, ήταν διαφορετικό, είχε περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα. Ο Μπορέλ επεχείρησε να πείσει τα δύο μέρη ότι είναι προς το εθνικό τους συμφέρον να μην τορπιλίσουν τις μεταξύ τους σχέσεις, με δεδομένη την προοπτική της ειρηνικής συνύπαρξης μέσα στους κόλπους της ΕΕ των 27 κρατών – μελών.

Ακόμη, η ΕΕ θα δυσκολευόταν ακόμη περισσότερο να εγγυηθεί, από μόνη της, τη σταθερότητα της περιοχής, αφού πέντε χώρες μέλη της ΕΕ (Κύπρος, Ισπανία, Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβακία) αρνούνται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου, από τη μεριά τους,  ανακοίνωσαν ότι θέλουν να υποβάλουν επίσημη αίτηση μέχρι το τέλος του έτους.

Και το γεγονός ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι ακόμη μέλος της ΕΕ, παρά το ότι έχει λάβει από την Ένωση κονδύλια οικονομικής στήριξης, κάθε άλλο παρά διαφεύγει της προσοχής της Μόσχας, η οποία εκτιμά ότι κάθε νέα ένταση στα Δυτικά Βαλκάνια μπορεί να υπονομεύσει την ενότητα του δυτικού μπλοκ δυνάμεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments