Κόσμος

Φυσικό αέριο: Η Ελλάδα δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία σύμφωνα με την UBS

Φυσικό αέριο: Η Ελλάδα δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία σύμφωνα με την UBS

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Eurokinissi

Φυσικό αέριο: Πέντε χώρες, μεταξύ άλλων και η Ελλάδα, είναι λιγότερο και περισσότερο εξαρτημένες από το ρωσικό εισαγόμενο αέριο

Πέντε χώρες, μεταξύ άλλων και η Ελλάδα, είναι λιγότερο και περισσότερο εξαρτημένες από το ρωσικό εισαγόμενο αέριο και η UBS πραγματοποίησε μία έκθεση στη οποία κάνει μία αξιολόγηση, προκειμένου να διαπιστώσει σε ποια στοιχεία τα κράτη είναι ευάλωτα σε πιθανή διακοπή της ροής του καυσίμου από τη Ρωσία.

Οι άλλες χώρες είναι οι Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία, και όπως σημειώνεται στην έκθεση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, αυτές εμφανίζουν ένα πολύ αποκλίνον μείγμα διαθέσιμης ενέργειας.

Με βάση τα στοιχεία του 2020, η Ουγγαρία ξεχωρίζει με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από εισαγόμενο αέριο από τη Ρωσία – με το ρωσικό αέριο να αντιπροσωπεύει το 27% της εγχώριας χρήσης ενέργειας. Η δεύτερη πιο εκτεθειμένη χώρα είναι η Τσεχία , όπου το 18% των ενεργειακών αναγκών καλύπτεται από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Η Ρεβυθούσα

Οι υπόλοιπες χώρες εμφανίζουν πολύ  μικρότερη έκθεση: η Ρουμανία, η Πολωνία και η Ελλάδα καλύπτουν μόνο το 7-9% των ενεργειακών τους αναγκών από ρωσικό αέριο – έτσι αυτές οι οικονομίες έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να προσαρμοστούν αν σταματήσουν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου.

Η τράπεζα υπενθυμίζει ότι η Πολωνία δεν λαμβάνει πλέον απευθείας ρωσικό αέριο από τα τέλη Απριλίου, προσθέτοντας ότι υπάρχουν δύο χώρες με πλωτούς τερματικούς σταθμούς LNG: η Πολωνία και η Ελλάδα (Świnoujście και Ρεβυθούσα), οι οποίες ήδη λαμβάνουν LNG από τις ΗΠΑ και το Κατάρ.

«Τονίζουμε τη σχετικά υψηλή εξάρτηση από στερεά καύσιμα στο συνολικό ενεργειακό μείγμα στην Πολωνία και την Τσεχία (30-40%) δεδομένου του ρόλου του άνθρακα. Η Τσεχία και η Ουγγαρία έχουν το υψηλότερο μερίδιο πυρηνικής ενέργειας (16-19%), ενώ η Ελλάδα καλύπτει περισσότερο από το 50% των ενεργειακών της αναγκών από προϊόντα πετρελαίου» προσθέτουν οι αναλυτές της τράπεζας, αναφέροντας ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διαδραματίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο στη Ρουμανία (19%).

Διαφοροποιήσεις στην αποθήκευση

Η πλήρωση των αποθηκών είναι ένα από τα βασικά μέτρα για την προσπάθεια ελαχιστοποίησης του πλήγματος σε αυτές τις οικονομίες σε περίπτωση διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου. Όπως υποστηρίζει η έκθεση, η Ουγγαρία και η Τσεχία έχουν τις υψηλότερες δυνατότητες αποθήκευσης με ετήσια κάλυψη 6,5-8,0 μήνες, ενώ οι υπόλοιπες χώρες έχουν χωρητικότητα για 2-3 μήνες.

Η Πολωνία είναι η πιο προηγμένη όσον αφορά την πλήρωση της χωρητικότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου, αν και αυτή καλύπτει μόνο περίπου δύο μήνες κατανάλωσης.

Η Τσεχική Δημοκρατία είναι επίσης πολύ προηγμένη καθώς έχει πληρωθεί το 80% της αποθηκευτικής της ικανότητας. Και οι δύο χώρες έχουν ήδη εκπληρώσει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν γεμίσει κατά 80% τις αποθήκες τους μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Στη Ρουμανία και την Ουγγαρία, τα επίπεδα αποθήκευσης είναι σημαντικά χαμηλότερα σε 60% και 55%, αντίστοιχα.

Τα τρέχοντα επίπεδα αποθήκευσης θα κάλυπταν κατανάλωση 4,5-5,5 μηνών στην Τσεχία και την Ουγγαρία.

Έκθεση ανά κλάδο

Όσον αφορά την έκθεση αν κλάδο της οικονομίας, τα νοικοκυριά αποτελούν βασικό καταναλωτή φυσικού αερίου ως προς τη συνολική χρήση: η χαμηλότερη αναλογία είναι στην Ελλάδα (30%), και η η υψηλότερη στην Ουγγαρία (σχεδόν 50%).

Οι εμπορικές και δημόσιες υπηρεσίες είναι επίσης βασικός χρήστης φυσικού αερίου: περίπου 20% του συνολικού φυσικού αερίου που χρησιμοποιήθηκε κατέληξε σε αυτούς τους τομείς στην Τσεχία, ενώ η χαμηλότερη έκθεση είναι περίπου 10% στην Ελλάδα και την Πολωνία.

Μεταξύ των βιομηχανιών είναι η χημική και η πετροχημική βιομηχανία που χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου καθώς δεν είναι μόνο πηγή ενέργειας για αυτούς τους τομείς αλλά και εισροή παραγωγής.

Το μερίδιο της χημικής και πετροχημικής βιομηχανίας στη συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου κυμαίνεται από 7% (Τσεχία) έως 28% (Ελλάδα). Υπάρχουν τρεις ακόμη τομείς με υψηλά μερίδια κατανάλωσης φυσικού αερίου: τα μη μεταλλικά ορυκτά (μερίδιο 10%), τα τρόφιμα, ποτά και καπνός (μερίδιο 7,5%) και η παραγωγή σιδήρου και χάλυβα (μερίδιο 4,5%).

Ο βιομηχανικός τομέας συνολικά – συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών – καταναλώνει από 22% (Ουγγαρία) έως και 39% (Τσεχία) της συνολικής χρήσης φυσικού αερίου. Η βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 16,5% στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments