Διεθνή

Ρωσία: Απορρίπτει πρόταση του ΟΗΕ για αναστολή εχθροπραξιών στη Ζαπορίζια

Ρωσία: Απορρίπτει πρόταση του ΟΗΕ για αναστολή εχθροπραξιών στη Ζαπορίζια

Πηγή Φωτογραφίας: UN Photo/Manuel Elía

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών απορρίπτει το αίτημα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να σταματήσουν όλες οι εχθροπραξίες στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

Η Ρωσία αρνείται να αποδεχθεί την πρόταση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία προβλέπει την αναστολή των επιχειρήσεων στην πυρηνικά εύφλεκτη περιοχή της Ζαπορίζια.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών απορρίπτει το αίτημα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να σταματήσουν όλες οι εχθροπραξίες στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Ιβάν Νετσάεφ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η πρόταση Γκουτέρες είναι απαράδεκτη.

Σημειώνουμε ότι η Ρωσία κατέλαβε την τοποθεσία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια τον περασμένο Μάρτιο, λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η περιοχή του πυρηνικού σταθμού βρίσκεται κοντά στην πρώτη γραμμή των μαχών και έχει γίνει επανειλημμένως στόχος επιθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες, αν και τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία έχουν κατηγορήσει η μια την άλλη για τις επιθέσεις στον πυρηνικό σταθμό.

Νωρίτερα, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια μπορεί να χρειαστεί να κλείσει εάν η Ουκρανία βάλλει εναντίον του.

Ο σταθμός που υπάρχει εκεί έχει γίνει επανειλημμένα στόχος κατά τη διάρκεια του πολέμου, παρά το ότι δεν υπάρχει πλήρης βεβαιότητα ως προς τον επιτιθέμενο.

Είναι βέβαιο ότι, σε περίπτωση ατυχήματος, ραδιενεργό υλικό από το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής θα εξαπλωθεί προ την Γερμανία, την Πολωνία και την Σλοβακία. Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια βρίσκεται στην περιοχή που κατέχουν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία και βρίσκεται περίπου διακόσια χιλιόμετρα από τα επίσημα ρωσικά σύνορα. Τα σύνορα με τη Σλοβακία απέχουν περισσότερα από οκτακόσια χιλιόμετρα από το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments