Διεθνή

Σαλμάν Ρούσντι: Διάσημοι συγγραφείς εκφράζουν την αλληλεγγύη τους

Σαλμάν Ρούσντι: Διάσημοι συγγραφείς εκφράζουν την αλληλεγγύη τους

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Σαλμάν Ρούσντι: Ορισμένοι από τους διασημότερους συγγραφείς στις ΗΠΑ, όπως οι Πολ Όστερ και Γκέι Ταλίς, συγκεντρώθηκαν για να διαβάσουν αποσπάσματα έργων του Σαλμάν Ρούσντι

Ορισμένοι από τους διασημότερους συγγραφείς στις ΗΠΑ, όπως οι Πολ Όστερ και Γκέι Ταλίς, συγκεντρώθηκαν για να διαβάσουν αποσπάσματα έργων του Σαλμάν Ρούσντι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον 75χρονο συγγραφέα που έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης την προηγούμενη εβδομάδα.

Στα σκαλιά της μεγαλοπρεπούς Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Μανχάταν μίλησαν περισσότεροι από δέκα γνωστοί συγγραφείς, ανάμεσα στους οποίους ήταν άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος. Ο Σαλμάν Ρούσντι προσκλήθηκε να παρακολουθήσει την εκδήλωση διαδικτυακά από το δωμάτιο του νοσοκομείου του.

Στις 12 Αυγούστου, ο συγγραφέας του βιβλίου «Σατανικοί Στίχοι» επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση του Ιδρύματος Τσοτόκουα στη Νέα Υόρκη, όταν ένας άνδρας όρμησε στη σκηνή και τον μαχαίρωσε πολλές φορές στον λαιμό και στην κοιλιακή χώρα.

Διακομίστηκε εσπευσμένα με ελικόπτερο σε νοσοκομείο και αφού υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, χρειάστηκε να υποστηριχθεί μηχανικά η αναπνευστική λειτουργία του έως ότου βελτιωθεί η κατάστασή του.

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γκέι Ταλίς, φορώντας το αγαπημένο του καπέλο φεντόρα, διάβασε ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημα «Ο Χρυσός Οίκος», ενώ ο ιρλανδός συγγραφέας Κόλουμ Μακάν επέλεξε ένα απόσπασμα από το δοκίμιο «Out of Kansas» που δημοσιεύτηκε από τον Σαλμάν Ρούσντι στο περιοδικό New Yorker το 1992.

Ο κ. Ρούσντι «είχε αρθεί πάντα στο ύψος των περιστάσεων», είπε ο Μακάν και εκτίμησε πως «θα έχει κάτι βαθυστόχαστο να πει» μόλις αναρρώσει.

«Σατανικοί Στίχοι»

Ο Σαλμάν Ρούσντι άναψε φωτιές στον μουσουλμανικό κόσμο με το μυθιστόρημα «Σατανικοί Στίχοι» το 1988, το οποίο χαρακτηρίστηκε «βλάσφημο» και ο τότε ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Χομεϊνί εξέδωσε θρησκευτικό διάταγμα (φετφά) ζητώντας τη δολοφονία του.

Ο ινδικής καταγωγής συγγραφέας υποχρεώθηκε να ζει επί χρόνια σαν κυνηγημένος και υπό την προστασία της αστυνομίας.

Ο Χάρι Κούνζρου, βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος, διάβασε ένα απόσπασμα από την αρχή του βιβλίου που άλλαξε ριζικά τη ζωή του Σαλμάν Ρούσντι. «Ο Σαλμάν έγραψε κάποτε ότι ο ρόλος ενός συγγραφέα είναι να κατονομάζει το ανείπωτο, να δείχνει τους απατεώνες, να παίρνει θέση, να ξεκινά συζητήσεις, να διαμορφώνει τον κόσμο και να τον αφυπνίζει», είπε. «Για αυτό είμαστε εδώ», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments