Διεθνή

Όρμπαν: Αλλαγές στο κράτος δικαίου για αποδέσμευση κονδυλίων ΕΕ

Όρμπαν: Αλλαγές στο κράτος δικαίου για αποδέσμευση κονδυλίων ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: Bloomberg/pixabay

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε την εκταμίευση 5,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ στη Βουδαπέστη λόγω των ανησυχιών της για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.

Η ουγγρική κυβέρνηση υποσχέθηκε στις Βρυξέλλες να τροποποιήσει έως τα τέλη Οκτωβρίου αρκετούς νόμους που επικρίθηκαν από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την αποδέσμευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που προορίζονται για αυτήν, με βάση όσα υποστήριξε ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε την εκταμίευση 5,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ στη Βουδαπέστη λόγω των ανησυχιών της για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.

Η Ουγγαρία υπόκειται επίσης σε οικονομικές κυρώσεις από τις Βρυξέλλες για τα ίδια προβλήματα σχετικά με το κράτος δικαίου, ιδίως αναφορικά με τις διαδικασίες δημοσίων διαγωνισμών που δεν σέβονται τις διασφαλίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη διοικητική μηχανή του κράτους.

Ο νεοσυντηρητικός Βίκτορ Όρμπαν δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να συνάψει συμφωνία με την ΕΕ, δεδομένου ότι το ουγγρικό φιορίνι έφτασε σε νέα χαμηλά τον περασμένο μήνα και ο πληθωρισμός εξακολουθεί να ανεβαίνει.

«Έχουμε ήδη υποβάλει μέρος αυτών  των νομικών αλλαγών και έχουμε υποσχεθεί για αρκετές άλλες νομοθετικές αλλαγές εάν υπογραφεί η συμφωνία με την Επιτροπή», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου..

Ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν υπογράμμισε ότι η απάντηση που έστειλε η Ουγγαρία βοήθησε στην οικοδόμηση συναίνεσης σε όλες τις συστάσεις της Επιτροπής και θα δημιουργήσει ένα «αυστηρότερο από ποτέ» και πιο διαφανές σύστημα για την επίβλεψη της χρήσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και των δημοσίων συμβάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε: «Ελπίζουμε ότι η διαδικασία των όρων μπορεί να κλείσει και, στη συνέχεια, να υπογραφεί η συμφωνία για τα κονδύλια ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό».

Η Επιτροπή επιβεβαίωσε, από την πλευρά της, ότι έλαβε την απάντηση της Ουγγαρίας και είχε στη διάθεσή της ένα μήνα για να την αναλύσει. Αρνήθηκε να αξιολογήσει αμέσως την πρόταση της Βουδαπέστης, αλλά εάν οι δεσμεύσεις της Ουγγαρίας κριθούν ανεπαρκείς, η Επιτροπή θα μπορούσε να προτείνει στα άλλα 26 κράτη μέλη της ΕΕ να εγκρίνουν οικονομικές κυρώσεις κατά της κυβέρνησης του Β. Όρμπαν.

Ωστόσο, αυτή είναι μια ξεχωριστή διαδικασία από την έγκριση της εκταμίευσης των κεφαλαίων που προορίζονται για την Ουγγαρία στο πλαίσιο του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης μετά την COVID-19 περίοδο, με βάση όσα υποστήριξε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments