Διεθνή

Ουκρανία: Έκλεισαν οι δυο τελευταίοι αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ουκρανία: Έκλεισαν οι δυο τελευταίοι αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Πηγή Φωτογραφίας: Carnegie Endowment for International Peace

Ουκρανία: Οι τελευταίοι δύο εν λειτουργία αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια έκλεισαν σήμερα [25/8], καθώς πυρκαγιές σε κοντινό σημείο προκάλεσαν βλάβη σε εναέρια καλώδια

Οι τελευταίοι δύο εν λειτουργία αντιδραστήρες στον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, έκλεισαν σήμερα [25/8], καθώς πυρκαγιές σε κοντινό σημείο προκάλεσαν βλάβη σε εναέρια καλώδια, ανακοίνωσε η κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom.

Πυρκαγιές ξέσπασαν σε κοιλώματα τέφρας από ένα εργοστάσιο άνθρακα που βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια -τον μεγαλύτερο της Ευρώπης- και προκάλεσαν βλάβη σε καλώδια που συνδέουν τον πυρηνικό σταθμό με το δίκτυο της Ουκρανίας, ανέφερε η εταιρία.

Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης «αποσυνδέθηκε πλήρως για πρώτη φορά στα χρονικά από το δίκτυο ενέργειας», αναφέρει η Energoatom, κατηγορώντας ως υπαίτιους τους Ρώσους «εισβολείς».

“Ως αποτέλεσμα, οι δύο εν λειτουργία μονάδες ενέργειας του σταθμού αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο”, ανέφερε η Energoatom σε μια δήλωση που ανήρτησε στο Telegram,

Τα συστήματα ασφαλείας του σταθμού λειτουργούν κανονικά και διεξάγονται εργασίες προκειμένου να επανασυνδεθεί ένας από τους αντιδραστήρες στο δίκτυο, ανέφερε η εταιρία.

Σε χτύπημα των Ουκρανών απέδωσαν την πυρκαγιά οι Ρώσοι

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσόφιλης περιφερειακής διοίκησης της Ζαπορίζια, Γεβγέν Βαλίτσκι απέδωσε το πρόβλημα που προέκυψε στον πυρηνικό σταθμό σε «χτύπημα» του ουκρανικού στρατού.

«Σήμερα, ως αποτέλεσμα ενός χτυπήματος των ένοπλων σχηματισμών της Ουκρανίας στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Ζαπορίζια, το έδαφος της ζώνης ασφαλείας της εναέριας γραμμής έπιασε φωτιά. Η πυρκαγιά προκάλεσε βραχυκύκλωμα στις γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας. Δύο μονάδες ισχύος απενεργοποιήθηκαν, μετά την οποία μέρος της Ζαπορίζια έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», δήλωσε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments