Διεθνή

National Interest: Η Αλεξανδρούπολη ανεβάζει ταχύτατα το στρατηγικό της προφίλ

National Interest: Η Αλεξανδρούπολη ανεβάζει ταχύτατα το στρατηγικό της προφίλ

Πηγή Φωτογραφίας: dvidshub

National Interest: Στη γεωστρατηγική σημασία που έχει η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη αναφέρεται δημοσίευμα αμερικάνικου Μέσου

Στη γεωστρατηγική σημασία που έχει η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη αναφέρεται δημοσίευμα του National Interest, το οποίο τιτλοφορείται «Χωρίς την Αλεξανδρούπολη, η υπερατλαντική ασφάλεια είναι νεκρή στις θάλασσες», όπου αναφέρεται στο κρίσιμο γεωγραφικό σημείο που έχει η χώρα μας και πιο συγκεκριμένα την αξία της Αλεξανδρούπολης για την παγκόσμια υπερατλαντική ασφάλεια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα – το οποίο υπογράφουν οι Jonathan Ruhe και Ari Cicurel (Διευθυντής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικός αναλυτής της δεξαμενής σκέψης Jewish Institute for National Security of America-JINSA),η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται σε ιδανικό σημείο για να βοηθήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της να διευθετήσουν καθυστερήσεις στην αποστολή υλικού προς τα ανατολικά, προερχόμενου από την Κεντρική Ευρώπη.

Το National Interest σημειώνει πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανεβάζει ταχύτατα το στρατηγικό προφίλ και τις δυνατότητες της Αλεξανδρούπολης, μιας κάποτε παραμελημένης ελληνικής πόλης στο Βόρειο Αιγαίο, δίπλα στην Τουρκία και τη Βουλγαρία.

Η εμβληματική ανάπτυξης της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου

Μέσω της εμβληματικής ανάπτυξης της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και εταίρου ασφαλείας των ΗΠΑ, η Αλεξανδρούπολη προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για την επίτευξη κοινών διατλαντικών στόχων για τη μείωση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, την ενίσχυση της ευάλωτης ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και τη διασφάλιση ότι οι σοδειές της Ουκρανίας θα μπορούν να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον κόσμο.

Όμως οι ΗΠΑ πρέπει να ενεργήσουν, σε συνεννόηση με τους συμμάχους τους, με σκοπό να εξασφαλίσουν αυτούς τους στόχους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, καθώς η Ευρώπη δεν μπορεί να απεξαρτηθεί άμεσα από το ρωσικό αέριο χωρίς την εισαγωγή LNG από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Το ΝΑΤΟ χρειάζεται νέες διαδρομές από το Νότο

Μάλιστα το δημοσίευμα αναφέρεται και στον ρόλο της Τουρκίας που πλέον αλλάζει. Το δημοσίευμα τονίζει “Δεδομένων των σοβαρών συμφορήσεων που παρουσιάζονται στη διακίνηση προϊόντων προς τα ανατολικά, από το κέντρο της ηπείρου, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη του ιστορικού ρόλου της Τουρκίας ως του νοτιοανατολικού σημείου αναφοράς της συμμαχίας, το ΝΑΤΟ χρειάζεται νέες διαδρομές από το Νότο για να επιδείξει την ισχύ του έναντι της Ρωσίας και της Κίνας, καθώς και οι δύο έχουν διεισδύσει στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Ταυτόχρονα, τα ουκρανικά σιτηρά πρέπει να παρακάμψουν τον ρωσικό ναυτικό αποκλεισμό και τα τουρκικά Στενά καθώς κατευθύνονται Νότια προς τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments