Διεθνή

Deutsche Welle: Απεργοί πείνας λόγω κλιματικής αλλαγής;

Deutsche Welle: Απεργοί πείνας λόγω κλιματικής αλλαγής;

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Deutsche Welle: Εδώ και λίγες ημέρες, κάποιοι νέοι κάνουν απεργία πείνας για να δείξουν την αντίθεση και την διαμαρτυρία τους για την αλλαγή του κλίματος. Το ζήτημα τους αφορά άμεσα, εκτιμούν, όπως και τις επόμενες γενεές

Εδώ και λίγες ημέρες, κάποιοι νέοι κάνουν απεργία πείνας για να δείξουν την αντίθεση και την διαμαρτυρία τους για την αλλαγή του κλίματος. Το ζήτημα τους αφορά άμεσα, εκτιμούν, όπως και τις επόμενες γενεές.

Πριν από ένα χρόνο ο Χένιγκ Γέσκε και η Λίνα Άιχλερ έστησαν μία σκηνή μπροστά στο κτήριο της γερμανικής βουλής, κηρύσσοντας απεργία πείνας για μια ριζική αλλαγή της κλιματικής πολιτικής – κυριολεκτικά. Λίγο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, ως εκεί έφτασε η διαμαρτυρία τους. Σήμερα κάνουν έναν μικρό απολογισμό της δράσης τους.

«Η απεργία πείνας – και όλα όσα ακολούθησαν στη συνέχεια – έδειξαν ότι αντιμετωπίζουμε το ζήτημα όντως σοβαρά, ότι όντως αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας σε αυτόν τον πλανήτη», λέει σήμερα η 19χρονη Άιχλερ. Η απεργία πείνας, την οποία ξεκίνησαν επτά νέοι άνθρωποι στις 30 Αυγούστου 2021, ήταν η πρώτη δράση της «Τελευταίας γενιάς» – της οργάνωσής τους. Έκτοτε, οι νεαροί ακτιβιστές έχουν στήσει οδοφράγματα, έχουν κλείσει βαλβίδες σε πετρελαιαγωγούς, έχουν δεθεί μπροστά σε έργα τέχνης σε διάφορα μουσεία – μία φορά μάλιστα αλυσοδέθηκαν στο τέρμα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα της Bundesliga. Και όλα αυτά τα έκαναν για να διαμαρτυρηθούν για την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το δίκτυό τους πλέον ξεπερνά τα γερμανικά σύνορα, ενώ λαμβάνουν οικονομική υποστήριξη από ένα ίδρυμα στην Καλιφόρνια – το οποίο παραδόξως τροφοδοτείται από περιουσίες που άφησαν πίσω τους… πρώην βαρόνοι του πετρελαίου στις ΗΠΑ. Ωστόσο τις επιτυχίες τους ακολουθεί και ένα κύμα μηνύσεων εξαιτίας των νομικών παραβιάσεων. Και αντί για μέτρα υπέρ της προστασίας του κλίματος, η κρίση του φυσικού αερίου φαίνεται τώρα να είναι το καυτό θέμα που κυριαρχεί στη δημόσια σφαίρα. Τι πέτυχαν λοιπόν με τη δράση τους οι ακτιβιστές;

Κάτι γίνεται, λέει με αισιοδοξία ο 22χρονος Γέσκε. Και όπως επισημαίνει, είναι σημαντικό «να μην σιωπούμε, αφού πια η μαζική καταστροφή έχει δρομολογηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και η κοινωνία μας καταστρέφει τα θεμέλιά της. Εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν, κι αυτό όχι μόνο στην Αφρική, αλλά και εδώ, σε εμάς, στην Ευρώπη. Η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη σύντομα». Ο Γέσκε σπουδάζει πολιτικές επιστήμες, επικαλείται κλιματολόγους και θεωρητικούς της κοινωνικής ανυπακοής – σε συνέντευξη με την DW επικαλείται ωστόσο συχνά τις εκτιμήσεις του πρώην συμβούλου της βρετανικής κυβέρνησης σερ Ντέιβιντ Κινγκ. Σύμφωνα με εκείνον, η δράση των επόμενων τριών έως τεσσάρων ετών θα κρίνει τη μοίρα της ανθρωπότητας. Εξ ου και η ονομασία «Τελευταία γενιά» που φέρει η οργάνωση: Η τελευταία γενιά δηλαδή, που μπορεί ακόμα να κάνει κάτι.

Ο Γέσκε θεωρεί ότι η γερμανική κυβέρνηση αρνείται πως το περιβάλλον και το κλίμα βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ότι δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό. Το περσινό καλοκαίρι ηγήθηκε της ομάδας των απεργών πείνας: 27 ημέρες έμεινε η ομάδα του δίχως φαγητό. Στόχος τους ήταν ένας δημόσιος διάλογος με εκπροσώπους της κυβέρνησης για την κλιματική κρίση. Το αίτημά τους ικανοποιήθηκε από τον Όλαφ Σολτς μεν τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο εκτός από την τεταμένη ατμόσφαιρα στον απόηχο του διαλόγου, ελάχιστα συνέβησαν. Το ίδιο βράδυ, ο Γέσκε και η ομάδα του ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να αποκλείσουν ορισμένους αυτοκινητοδρόμους. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, ανακοινώνουν ότι η ομάδα τους απαρτίζεται από περίπου 300 μέλη.

Η «Τελευταία γενιά» δεν πρόκειται να παραδώσει εύκολα τα όπλα – μάλλον το αντίθετο. Προετοιμάζουν ήδη τις επόμενες κινητοποιήσεις, επισημαίνει η Άιχλερ. Και είναι πεπεισμένοι όλοι τους πως το κίνημα εξακολουθεί να αναπτύσσεται και «η αντίστασή τους φέρει ήδη αποτελέσματα», καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι δείχνουν ενδιαφέρον για τις διαλέξεις που οργανώνει η ομάδα, ενώ και σφυγμομετρήσεις πιστοποιούν την υποστήριξη του κόσμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments