Πολιτική

Παρακολουθήσεις: Τι είπαν οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Παρακολουθήσεις: Τι είπαν οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Κάτω από αυστηρά μέτρα συνεδρίασε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Κάτω από αυστηρά μέτρα συνεδρίασε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπου τοποθετήθηκαν οι πρώην διοικητές των μυστικών υπηρεσιών της χώρας Θεόδωρος Δραβίλας (2012-15), Ιωάννης Ρουμπάτης (2015-19), Παναγιώτης Κοντολέων (2019-22), ο νυν επικεφαλής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο τέως γγ του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, οι εισαγγελείς εφετών και εποπτεύοντες στην ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου και Κωνσταντίνος Τζαβέλας, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος ενώ η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων (2019-22) φέρεται να υπογράμμισε ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή συνεργάτες του γραφείου του ενημερώνονταν για τα αιτήματα άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών. Παράλληλα, η εισαγγελέας εφετών και εποπτεύουσα στην ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με την υπόθεση επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη φέρεται να υποστήριξε ότι υπήρξε τυπικός και ουσιαστικός έλεγχος. Συγκεκριμένα είπε ότι ο σχετικός φάκελος φέρει έξι υπογραφές υπηρεσιακών παραγόντων ενώ πρόσθεσε πως υπήρξε ουσιαστικός έλεγχος ως προς το περιεχόμενο του σχετικού αιτήματος.

Διάψευση Δεμίρη για εσπευσμένη καταστροφή ψηφιακών αρχείων από την ΕΥΠ

Ο νυν διοικητής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας Θεμιστοκλής Δεμίρης φέρεται να διέψευσε τα δημοσιεύματα περι εσπευσμένης καταστροφής έντυπων και ψηφιακών αρχείων παρακολούθησης ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΥΠ δεν λαμβάνει  outsourcing υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Ρουμπάτης (2015-19) παραδέχθηκε ότι η υπηρεσία επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «άκουγε» τον κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, τότε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και τον κ. Σπύρο Σαγιά πρώην γγ της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και δικηγόρο την περίοδο παρακολουθήσεων. Αντιθέτως, ο κ. Θεόδωρος Δραβίλλας επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών επι κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου ξεκαθάρισε ότι επι ημερών του δεν υπήρξε καμία επισύνδεση των Πιτσιόρλα – Σαγιά.  Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος φέρεται να υποστήριξε πως στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που έχει την αρμοδιότητα του κοινοβουλευτικού ελέγχου της ΕΥΠ δεν μπορεί να γίνεται επίκληση του απορρήτου επι των θεμάτων που αφορούν τις επισυνδέσεις.

Κοντολέων: Δεν ενημερωνόταν το Μαξίμου για επισυνδέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων φέρεται να είπε ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή το γραφείο του ενημερώνονταν για αποφάσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για να προσθέσει πως ενημερώσεις γίνονταν με υπηρεσιακά σημειώματα για τα αποτελέσματα ερευνών μόνο αν αυτό κρινόταν απαραίτητο. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι αρνήθηκε να αναφερθεί στην υπόθεση Ανδρουλάκη ακόμα και για το αν έχει καταστραφεί ο συγκεκριμένος φάκελος όπως υποστηρίζουν δημοσιεύματα επικαλούμενος την ρήτρα απορρήτου. Σύμφωνα με πληροφορίες το απόρρητο που διέπει υποθέσεις εθνικής ασφάλειας και ΕΥΠ επικαλέστηκε και ο πρώην γγ του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

Τι δήλωσε ο Χάρης Καστανίδης για την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κ. Χάρης Καστανίδης εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για όσα έλαβαν χώρα στην εξεταστική. Συγκεκριμένα δήλωσε: Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για όσα απαράδεκτα συνέβησαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Οχυρωμένοι πίσω από την αρχή του απορρήτου, το οποίο δεν ισχύει έναντι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, οι προσελθόντες για ακρόαση αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας για τις υποθέσεις που σκανδαλωδώς έχουν εκτυλιχθεί τους τελευταίους μήνες και αφορούν τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον δημοσιογράφο κ. Κουκάκη, καθώς και την παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ.

Αρνήθηκαν οποιαδήποτε πληροφορία κατά παράβαση του Συντάγματος και του νόμου, την ώρα που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, καθώς και στελέχη τη κυβέρνησης, διαβεβαίωναν ότι θέλουν να ριχθεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση. Αλλά πώς μπορεί να ριχθεί άπλετο φως, όταν ενοποιημένα σε μια γραμμή έρχονται όλοι και πίσω από το απόρρητο που δεν ισχύει επαναλαμβάνω έναντι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αρνούνται την παροχή της οποιασδήποτε πληροφορίας; Πρόκειται για επιχείρηση συγκάλυψης τεράστιων ευθυνών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments