Διεθνή

Γαλλίδα ΥΠΕΞ: Στην Τουρκία για παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων

Γαλλίδα ΥΠΕΞ: Στην Τουρκία για παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων

Πηγή Φωτογραφίας: France 24, reuters

Γαλλίδα ΥΠΕΞ: Η Γαλλίδα Υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολoνά πραγματοποιεί ταξίδι στη Τουρκία, για να τονίσει τη σημασία για τις τουρκικές εταιρείες να μην παρακάμπτουν τις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία

Η Γαλλίδα Υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολoνά πραγματοποιεί ταξίδι στη Τουρκία, για να τονίσει τη σημασία για τις τουρκικές εταιρείες να μην παρακάμπτουν τις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Ο βοηθός Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Ουάλι Αντεγιέμο, τον περασμένο μήνα, έστειλε επιστολή στις τουρκικές αρχές, προειδοποιώντας τις για πιθανές κυρώσεις σχετικά με το εάν εταιρείες έχουν σχέσεις με Ρώσους ιδιώτες και ομάδες που στοχοποιούνται από δυτικά μέτρα.

Η Γαλλίδα Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «η Ευρώπη επέβαλε κυρώσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης, ορισμένες συμμαχικές χώρες επίσης, αλλά άλλες δεν υιοθέτησαν πολιτική κυρώσεων, όπως για παράδειγμα η Τουρκία».

«Είναι σημαντικό αυτές οι χώρες να μην χρησιμεύουν ως “πλατφόρμα” κατάργησης κυρώσεων», πρόσθεσε. Από την πλευρά της, η Άγκυρα έχει επισημάνει ότι οι δυτικές κυρώσεις δεν θα παρακαμφθούν στην Τουρκία.

Γαλλική διπλωματική πηγή ανέφερε ότι ορισμένες τουρκικές εταιρείες μπήκαν στον πειρασμό να συνεργαστούν με τη Ρωσία και ότι Κατρίν Κολoνά θα έθιγε αυτό το ζήτημα προκειμένου να αποτρέψει μια τέτοια δυναμική από το να επικρατήσει.

Δεν υπάρχει μηχανισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επιβολή κυρώσεων σε συγκεκριμένες ομάδες που παραβιάζουν τις κυρώσεις, ωστόσο ο διπλωμάτης είπε ότι εάν αυτό γίνει σοβαρό πρόβλημα, η ΕΕ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός τέτοιου μηχανισμού.

«Πρέπει πρώτα από όλα να διασφαλίσουμε ότι οι κύριοι εταίροι μας, οι σύμμαχοί μας εντός της Ατλαντικής Συμμαχίας και ότι μια χώρα που διεκδικεί το καθεστώς της ως υποψήφιας για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπαίνει σε μια λογική παράκαμψης κυρώσεων και χρησιμοποιεί τις δικές τους εθνικά μέσα (…) για να διασφαλίσουν ότι οι δικοί τους οικονομικοί παράγοντες δεν εμπίπτουν σε αυτή τη λογική καταστρατήγησης», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments