Διεθνή

Le Figaro: Ντάουνινκ Στριτ 10. Τα μυστικά της πρωθυπουργικής κατοικίας

Le Figaro: Ντάουνινκ Στριτ 10. Τα μυστικά της πρωθυπουργικής κατοικίας

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Καθώς η Λιζ Τρας μόλις διαδέχθηκε τον Μπόρις Τζόνσον, αποκαλύπτουμε πέντε μικρά μυστικά από την κατοικία της Βρετανού πρωθυπουργού.

Γιατί η πόρτα χωρίς χερούλι στο 10 της Downing Street στο Λονδίνο φαίνεται να ανοίγει ως διά μαγείας; Γιατί είναι μαύροι οι τοίχοι; Και ποιος είναι ο γάτος Larry, που τον βλέπουμε συχνά στη βεράντα; Καθώς η Λιζ Τρας μόλις διαδέχθηκε τον Μπόρις Τζόνσον, αποκαλύπτουμε πέντε μικρά μυστικά από την κατοικία της Βρετανού πρωθυπουργού.

Η μαύρη πόρτα της εισόδου είναι μια από τις πιο διάσημες στον κόσμο. Όλοι το έχουμε δει, στην τηλεόραση, σε ταινίες ή σε τουριστικές επισκέψεις στο Λονδίνο: είναι αυτό της Ντάουνινγκ Στριτ 10, όπου ζει και εργάζεται ο Βρετανός πρωθυπουργός. Εν προκειμένω, από τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, η Πρωθυπουργός, η Λιζ Τρους, που διαδέχεται τον Μπόρις Τζόνσον, δύο μήνες μετά την παραίτηση του τελευταίου.

Αυτή η πόρτα έχει «κάτι» που ιντριγκάρει και συναρπάζει. Στο άψογο και λακαρισμένο μαύρο πάνελ, ένα ασημί νούμερο 10. Οι πιο παρατηρητικοί αναμφίβολα θα έχουν προσέξει ότι το 0 από τα 10 δεν είναι ευθύ: έχει κλίση 37 μοίρες προς τα αριστερά. Ο κύριος λόγος; Πριν, η Ντάουνινγκ Στριτ 10 ήταν μια ιδιωτική κατοικία, η οποία αγνόησε τη λεπτομέρεια αυτή.

Τον 17ο αιώνα, ο Σερ Τζορτζ Ντάουνινγκ, Πρώτος Βαρονέτος, κατάσκοπος και άπληστος άνδρας, απέκτησε τη γη –η οποία ήταν ελώδης εκείνη την εποχή, καθώς ήταν κοντά στον Τάμεση– για να χτίσει σπίτια χαμηλού κόστους για ιδιώτες. Με τον θάνατο το 1732 του κόμη Μπόθμαρ, ο οποίος κατείχε το σπίτι, έγινε ιδιοκτησία του Στέμματος. Ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ αποφάσισε να το προσφέρει στον Σερ Ρόμπερτ Γουόλπολ, Πρώτο Άρχοντα του Υπουργείου Οικονομικών και Πρωθυπουργό το 1732. Όμως, ο τελευταίος αρνήθηκε να επιτρέψει να θεωρηθεί το ακίνητο προσωπικό δώρο και ζήτησε από τον βασιλιά να το κάνει επίσημη κατοικία. Η παράδοση εκτοξεύτηκε! Γι’ αυτό το χάλκινο γραμματοκιβώτιο στην πόρτα είναι πάντα χαραγμένο με τον τίτλο Πρώτος Άρχοντας του Θησαυρού.

Ίσως έχετε ήδη δει τον Βρετανό Πρωθυπουργό να ορμάει για αυτή τη μαύρη πόρτα χωρίς χερούλι και η αιωρούμενη πόρτα ανοίγει ως διά μαγείας, χωρίς να την αγγίξει κανείς. Μια σκηνή αντάξια του Χάρι Πότερ!

Αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ πιο πεζή: μέσα, υπάρχει ένας φρουρός που είναι υπεύθυνος να μένει πίσω από την πόρτα 24 ώρες την ημέρα και να την ανοίγει όταν είναι η κατάλληλη στιγμή. Κάτι που δεν προκαλεί σύγχυση σε περίπτωση κακής επικοινωνίας με τους φρουρούς που είναι τοποθετημένοι έξω.

Αυτή η σχετικά μέτρια όψη ήταν φτιαγμένη από βελανιδιά, από το 1732 έως το 1991, έως ότου προκλήθηκε έκρηξη από τον Ιρλανδικό Ρεπουμπλικανικό Στρατό (IRA) στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ 10 εξερράγη και προκάλεσε θραύση στα παράθυρα της αίθουσας συνεδριάσεων, όπου βρισκόταν ο τότε πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ (1990-1997). Από τότε, η πόρτα είναι κατασκευασμένη από θωρακισμένο χάλυβα και ζυγίζει περισσότερο από έναν τόνο (!)΄.

Κάθε δύο χρόνια ανανεώνεται: ξαναβάφεται ώστε να διατηρεί το άψογο μαύρο χρώμα τς και αντικαθίσταται, κατά τη διάρκεια της εργασίας, από μια αυστηρά πανομοιότυπη πόρτα.

Η πόρτα έχει χρώμα σε αρμονία με τα τούβλα της πρόσοψης. Κατά την ανακαίνιση της Ντάουνινγκ Στριτ 10 στα μέσα του 20ου αιώνα η εξωτερική πρόσοψη αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν καθόλου μαύρη, αλλά κίτρινη! Το μαυρισμένο χρώμα οφειλόταν στην αιθάλη, αποτέλεσμα δύο αιώνων έντονης ρύπανσης. Αλλά για να μην προσβάλλουμε κανέναν, τα τούβλα έχουν ξαναβαφτεί… μαύρα.

Στο σκαλοπάτι αυτής της διάσημης πόρτας, βλέπουμε μερικές φορές να χαλαρώνει τον Λάρι, έναν γάτο που δεν μοιάζει με κανέναν άλλον. Είναι ο «αρχικυνηγός ποντικών» του Υπουργικού Συμβουλίου από το 2011! Ο επίσημος γάτος Λάρι, ο οποίος έχει δικό του λογαριασμό στο Twitter, καλωσόρισε τον Ντέιβιντ Κάμερον, τον πρώτο του συγκάτοικο, στη συνέχεια την Τερέζα Μέι, κάτω από τη στέγη του, πριν κάνει πάρτι με τον Μπόρις Τζόνσον και συναντήσει τη Λιζ Τρας από σήμερα, Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2022.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments