Διεθνή

Focus: Ρωσία – «Ρωγμές στο οικοδόμημα του ψεύδους»

Focus: Ρωσία – «Ρωγμές στο οικοδόμημα του ψεύδους»

Πηγή Φωτογραφίας: thestatesman/DailyMail

Ο Πούτιν αντιμετωπίζει μαζική κριτική ενόψει των στρατιωτικών αποτυχιών στον πόλεμο της Ουκρανίας και της κρίσης στη χώρα του. Πρέπει το αφεντικό του Κρεμλίνου να φοβάται μια εξέγερση;

Ο Πούτιν αρχίζει να εγκαταλείπεται και από αφοσιωμένους συνεργάτες του, από πιστούς συνοδοιπόρους του, όπως αποτυπώνεται πλέον και στις τελευταίες εξελίξεις των ημερών. Ένα ολόκληρο πολιτικοστρατιωτικό οικοδόμημα χτίσθηκε σε μηχανισμούς ψεύδους και συγκάλυψης. Πλέον, ο κλοιός αρχίζει να σφίγγει γύρω από τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, που μετρά και σοβαρές απώλειες στο πεδίο.

Ο Πούτιν αντιμετωπίζει μαζική κριτική ενόψει των στρατιωτικών αποτυχιών στον πόλεμο της Ουκρανίας και της κρίσης στη χώρα του. Πρέπει το αφεντικό του Κρεμλίνου να φοβάται μια εξέγερση;

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, ο αρχηγός του ρωσικού κράτους Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρούνταν σχεδόν ανέπαφος, ανεπηρέαστος από τα πράγματα και τις εξελίξεις. Κανένας κοντά στον πρώην πράκτορα της KGB δεν τόλμησε να αμφισβητήσει την εξουσία του ή ακόμη και να αμφισβητήσει τη θέση του. Όποιος ανήκει στην ελίτ εξουσίας γύρω από τον Πούτιν ή κατέχει οποιοδήποτε κρατικό αξίωμα ξέρει ότι όποιος δεν υποτάσσεται στο Κρεμλίνο είναι καταδικασμένος. Καταλήγει στη φυλακή ή στην εξορία, η καριέρα του τελείωσε, τα προς το ζην μάλλον έχουν εξαντληθεί και ακόμη και η ίδια του η ζωή δεν είναι πλέον ασφαλής.

Η πίστη στον Πούτιν φαίνεται τώρα να υποχωρεί αισθητά σε ορισμένα μέρη. Τα πρόσφατα κέρδη του ουκρανικού στρατού στην επικράτεια στον αγώνα κατά των Ρώσων επιτιθέμενων, ορισμένοι από τους οποίους αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή και να αφήσουν πίσω τους τανκς, οδήγησαν σε επανεξέταση κα σε αναθεώρηση ακόμη και μεταξύ των πιστών του Πούτιν: Επικρίνουν ανοιχτά τον Πούτιν και ζητούν ακόμη και την απομάκρυνσή του. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο μέχρι πρόσφατα.

Ο πολιτικός επιστήμονας Andreas Heinemann-Grüder από το International Center for Conflict Studies στη Βόννη θεωρεί αυτή την εξέλιξη ως την αρχή μιας νέας εποχής. «Οι πρώτες ρωγμές στο οικοδόμημα του Πούτιν, με τα ψέματα και την πίστη στο καθεστώς, γίνονται ορατές», είπε ο ερευνητής ο ειδικευμένος στις πολεμικές συγκρούσεις στο «FOCUS». Το νέο είναι το εξής:

«Η κριτική έρχεται από τους πιστούς στον Πούτιν, όχι από την αντιπολίτευση, που είναι ήδη άνθρωποι φυλακισμένοι ή οδηγημένοι στην εξορία».

Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι Ρώσοι ζουν σε μια φούσκα των μέσων ενημέρωσης «που θεωρεί τον πόλεμο στην Ουκρανία είτε μια απάτη των Αμερικανών, μια σκηνοθεσία από τους Ουκρανούς, είτε μια αναπαράσταση των ηρωικών πράξεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», λέει ο ειδικός. «Ο πόλεμος αγνοείται από περίπου τα 3/4 των Ρώσων και, όμως, όλο και περισσότεροι γνωρίζουν ή υποψιάζονται ότι τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία δεν γίνονται δεκτά ως απελευθερωτές από τον φασισμό.

Ο ερευνητής εκτιμά ότι η υποτονική πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, που χαρακτηρίζεται από σοβαρές ήττες, θα έχει συνέπειες για τους υπευθύνους γύρω από τον Πούτιν. «Οι ένοχοι πρέπει να βρεθούν, οι απολύσεις είναι πιθανές ακόμη και στον στενό κύκλο. Η καταστολή, επίσης εναντίον των ολιγαρχών που ήταν πιστοί στο Κρεμλίνο, είναι πιθανό να αυξηθεί: Ο φόβος αντικαθιστά την πίστη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments