Διεθνή

ΔΝΤ: Εξετάζει πλήρες οικονομικό πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ουκρανίας

ΔΝΤ: Εξετάζει πλήρες οικονομικό πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ουκρανίας

Πηγή Φωτογραφίας: frontnews

Το Ταμείο προειδοποιεί παράλληλα το Πεκίνο και άλλους μεγάλους πιστωτές, να εργαστούν  για την πρόληψη μιας “έκρηξης” του χρέους στις αναδυόμενες οικονομίες και στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα

Την πιθανότητα στήριξης μέσω ενός πλήρους οικονομικού προγράμματος χρηματοδότησης της Ουκρανίας, συζήτησαν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προαναγγέλλοντας την αποστολή μελών του Ταμείου την επόμενη εβδομάδα στο Κίεβο.

Την ίδια ώρα το Ταμείο βλέπει  θετικά μία νέα “δυνατότητα για την κρίση των τροφίμων” ενώ προειδοποιεί  το Πεκίνο και άλλους μεγάλους πιστωτές, να εργαστούν  για την πρόληψη μιας “έκρηξης” του χρέους στις αναδυόμενες οικονομίες και στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα.

Η κ. Γκεοργκίεβα είπε ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ είναι θετικά, σχετικά με μία πρόταση που έχει ως στόχο τη διεύρυνση της χορήγησης έκτακτης οικονομικής βοήθειας για τις χώρες που έχουν δεχτεί σκληρό πλήγμα από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα μπορούσε να διαθέσει στο Κίεβο το ίδιο ποσό χρηματοδότησης όπως τα 1,40 δισεκατομμύρια ευρώ που έλαβε τον Μάρτιο, αμέσως μετά από τη ρωσική εισβολή.

Μιλώντας εξ άλλου, σε μία εκδήλωση που φιλοξένησε το Κέντρο για την Παγκόσμια Ανάπτυξη τόνισε ότι ποσοστό 25% των αναδυόμενων οικονομιών και ποσοστό 60% των χωρών με χαμηλά εισοδήματα αντιμετωπίζουν μία κρίση χρέους ή βρίσκονται κοντά σε μία τέτοια κατάσταση.

Προειδοποίησε την Κίνα, αλλά και άλλους μεγάλους πιστωτές πως έχουν ευθύνη  να προλάβουν μια ενδεχόμενη έκρηξη των προβλημάτων χρέους, με τα οποία, βρίσκονται αντιμέτωπες οι αναδυόμενες οικονομίες και οι χώρες με χαμηλά εισοδήματα.

“Το μήνυμά μου προς τους μεγάλους πιστωτές, προς την Κίνα, προς τους ιδιώτες, είναι ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μερίδιο σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευθύνη σας,” είπε η ίδια. “Είναι προς το συμφέρον σας ως πιστωτές να προλάβετε την έκρηξη ενός προβλήματος ” τόνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments