Nέα της αγοράς

Η αγορά εργασίας αλλάζει την ίδια στιγμή που η οικονομία βουλιάζει

Η αγορά εργασίας αλλάζει την ίδια στιγμή που η οικονομία βουλιάζει

Πηγή Φωτογραφίας: BBC- Freepik

Τα παιδιά που γεννήθηκαν από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έως το 1964 θα έχουν συνταξιοδοτηθεί μέχρι το 2030, ενώ στην Ευρώπη οι ηλικιωμένοι θα είναι περισσότεροι από τους νέους κατά 2:1 από το 2060.

Η αγορά εργασίας αλλάζει και τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συνταξιοδοτούνται. Η διαταραχή που προκαλείται από ακραία καιρικά φαινόμενα· το κόστος της δράσης για το κλίμα· το ασταθέστερο γεωπολιτικό σκηνικό και το αβέβαιο μέλλον του παγκόσμιου εμπορίου θεωρούνται από ορισμένους πολιτικούς οι μεγαλύτερες τάσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν διαρκώς πιο ακριβό κόσμο. «Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα ως προς το πώς θα διαμορφωθεί η οικονομία τώρα που οι τεκτονικές πλάκες μετατοπίζονται, και θα είναι οδυνηρό», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Σύμφωνα με τον Αγκουστίν Κάρστενς, επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας από τη δεκαετία του 1990 απολάμβανε τρεις δεκαετίες σταθερής ανάπτυξης χαμηλού πληθωρισμού λόγω σταθερής γεωπολιτικής κατάστασης, τεχνολογικών επιτευγμάτων, έκρηξης της παγκοσμιοποίησης και αφθονίας εργατικών χεριών. Ομως, αντί να εκμεταλλευτούν τη στιγμή και να κάνουν επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για το μέλλον, οι κυβερνήσεις χρεώθηκαν για να επιδιώξουν μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Τα παιδιά που γεννήθηκαν από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έως το 1964 θα έχουν συνταξιοδοτηθεί μέχρι το 2030, ενώ στην Ευρώπη οι ηλικιωμένοι θα είναι περισσότεροι από τους νέους κατά 2:1 από το 2060.

Η θεωρία της «μεγάλης δημογραφικής αντιστροφής» των οικονομολόγων Τσαρλς Γκούντχαρτ και Μανότζ Πράντχαν, ότι η γήρανση θα συρρικνώσει το εργατικό δυναμικό και έτσι θα αποδειχθεί πληθωριστική, είχε κινήσει ελάχιστη προσοχή, πριν αρχίσει η εκτόξευση τιμών το 2020. Τώρα, ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επισημαίνει ότι το ήμισυ της μεγάλης πτώσης στη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό κατά την πανδημία οφείλεται στη συνταξιοδότηση των μπέιμπι μπούμερ. Η Τράπεζα της Κορέας πιστεύει ότι ένας γηραιότερος πληθυσμός στο τέλος μειώνει τη ζήτηση σε μια οικονομία και έτσι ωθεί τους μισθούς και τις τιμές προς τα κάτω. Η Κορέα προετοιμάζεται για τον ταχύτερο ρυθμό γήρανσης από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να εξαρτηθεί από το παγκόσμιο εμπόριο, το οποίο τις δύο δεκαετίες ανόδου της Κίνας δημιούργησε ροή φθηνών και άμεσα διαθέσιμων καταναλωτικών αγαθών. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είπε ότι τα κωλύματα της παγκόσμιας προσφοράς λόγω πανδημίας και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν κάνει τις εταιρείες σε ορισμένες περιπτώσεις να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια του εφοδιασμού έναντι του χαμηλότερου κόστους, μια κίνηση που αναπόφευκτα κάνει τα πράγματα ακριβότερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments