Διεθνή

Ομαδικοί τάφοι και δωμάτια βασανιστηρίων στην Ουκρανία;

Ομαδικοί τάφοι και δωμάτια βασανιστηρίων στην Ουκρανία;

Πηγή Φωτογραφίας: Wall Street Journal/pixabay

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι ένας ομαδικός τάφος ανακαλύφθηκε στο Ιζιούμ, μια στρατηγική πόλη 50.000 κατοίκων, που ανακτήθηκε πρόσφατα από την Ουκρανία.

Αφότου ανακατέλαβαν πολλά εδάφη στα βορειοανατολικά της χώρας, οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίζονται, σε όλους τους τόνους, ότι ανακάλυψαν εκατοντάδες ομαδικούς τάφους καθώς και «δωμάτια βασανιστηρίων».

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι ένας ομαδικός τάφος ανακαλύφθηκε στο Ιζιούμ, μια στρατηγική πόλη 50.000 κατοίκων, που ανακτήθηκε πρόσφατα από την Ουκρανία.

Από την αρχή του πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί για πολυάριθμες καταχρήσεις στις περιοχές που είχαν υπό τον έλεγχό τους και, ειδικότερα, στην Μπούτσκα, στα περίχωρα του Κιέβου, όπου ανακαλύφθηκαν τα πτώματα των εν ψυχρώ εκτελεσθέντων πολιτών στα τέλη Μαρτίου, καίτοι η Μόσχα αρνείται ότι διέπραξε αυτές τις φρικαλεότητες.

Επιπλέον, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, βρέθηκαν περισσότεροι από 440 τάφοι στα περίχωρα του Ιζιούμ.

Ο Όλεγκ Κοτένγκο, κυβερνητικός αξιωματούχος για την αναζήτηση αγνοουμένων, δήλωσε πως οι τάφοι σκάφτηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών, όταν η πόλη καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο και κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής, η οποία έληξε την περασμένη εβδομάδα. Μερικοί τάφοι θα μπορούσαν να περιέχουν πολλά πτώματα.

«Υπάρχει μια οικογένεια, με ένα μικρό παιδί, θαμμένη έναν τάφο. Σκοτώθηκαν, υπάρχουν μάρτυρες από το ίδιο κτίριο, είδαν τι έγινε και έθαψαν αυτούς τους ανθρώπους εδώ», πληροφορεί ο Όλεγκ Κοτενγκο. Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι τάφοι που δεν φέρουν ονόματα είναι τάφοι ανθρώπων, οι οποίοι βρέθηκαν στο δρόμο».

Τουλάχιστον ένα σώμα με τα χέρια δεμένα έχει εκταφεί. Ήταν αδύνατο να διαπιστωθεί αμέσως αν επρόκειτο για πολίτη ή στρατιώτη, καθώς το πτώμα υπέστη μεγάλες ζημιές.

Επιπλέον, ανακαλύφθηκε ένας ομαδικός τάφος, στον οποίο είναι θαμμένοι αρκετοί στρατιώτες με σχεδόν 20 πτώματα.

Ο επικεφαλής της Αστυνομίας της Ουκρανίας, Ιγκόρ Κλιμένκο, ανακοίνωσε την ανακάλυψη δέκα δωματίων βασανιστηρίων σε τοποθεσίες που ανακατέλαβαν από τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Χαρκόβου.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έδειξε αμέσως την πρόθεσή της να στείλει σύντομα μια ομάδα στο Ιζιούμ.

«Οι συνάδελφοί μας στην Ουκρανία, από την Αποστολή Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουκρανία, επαληθεύουν αυτούς τους ισχυρισμούς και στοχεύουν να οργανώσουν μια επίσκεψη στο Ιζιούμ για να καθορίσουν τις συνθήκες θανάτου αυτών των ανθρώπων που βρέθηκαν σε αυτήν την πόλη», ανέφερε η Ελίζαμπεθ Θρόσσελ, εκπρόσωπος Τύπου και Επικοινωνίας, στην τακτική ενημέρωση του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι, όταν ανακαλύπτονται ομαδικοί τάφοι, είναι σημαντικό να γίνεται έλεγχος σχετικά με το αν ήταν στρατιώτες ή πολίτες, αν σκοτώθηκαν στα πεδία των μαχών ή αν πέθαναν από φυσικά αίτια, που, πιθανώς, επιδεινώθηκαν από την έλλειψη ιατρικής περίθαλψης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments