Διεθνή

Πούτιν προς Ευρώπη: Αν θέλετε αέριο απλώς πατήστε το κουμπί του Nord Stream 2

Πούτιν προς Ευρώπη: Αν θέλετε αέριο απλώς πατήστε το κουμπί του Nord Stream 2

Πηγή Φωτογραφίας: Al Jazeera

O Πούτιν κατηγόρησε αυτό που αποκάλεσε «πράσινη ατζέντα» για την ενεργειακή κρίση, υποστηρίζοντας πως η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε την Παρασκευή ότι η Ρωσία έχει οποιαδήποτε σχέση με την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, λέγοντας ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει περισσότερο φυσικό αέριο θα πρέπει να άρει τις κυρώσεις που εμποδίζουν το άνοιγμα του αγωγού Nord Stream 2.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν, ο Πούτιν κατηγόρησε αυτό που αποκάλεσε «πράσινη ατζέντα» για την ενεργειακή κρίση και επέμεινε ότι η Ρωσία θα εκπληρώσει τις ενεργειακές της υποχρεώσεις.

«Το συμπέρασμα είναι, αν έχετε μια παρόρμηση, αν σας είναι τόσο δύσκολο, απλώς άρετε τις κυρώσεις στο Nord Stream 2, που είναι 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, απλώς πατήστε το κουμπί και όλα θα ξεκινήσουν». είπε ο Πούτιν.

Το Nord Stream 2, το οποίο βρίσκεται στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας σχεδόν παράλληλα με το Nord Stream 1, κατασκευάστηκε πριν από ένα χρόνο, αλλά η Γερμανία αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αυτό λίγες μέρες πριν η Ρωσία στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υπερδιπλασιάστηκαν από την αρχή του έτους εν μέσω μείωσης των ρωσικών προμηθειών.

Η φετινή άνοδος των τιμών έχει συμπιέσει τους ήδη ταλαιπωρημένους καταναλωτές και ανάγκασε ορισμένες βιομηχανίες να σταματήσουν την παραγωγή.

Η Ευρώπη κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εξοπλίζει τις προμήθειες ενέργειας ως αντίποινα για τις κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Ρωσία λέει ότι η Δύση έχει εξαπολύσει οικονομικό πόλεμο και οι κυρώσεις παρεμπόδισαν τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1.

Η Ρωσία έχει διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας και της Πολωνίας, επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια και όχι στο νόμισμα της σύμβασης.

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom είπε επίσης νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ο αγωγός Nord Stream 1, η κύρια οδός ανεφοδιασμού της Ευρώπης, θα παραμείνει κλειστός καθώς μια τουρμπίνα σε σταθμό συμπίεσης είχε διαρροή λαδιού κινητήρα, εκτινάσσοντας τις τιμές του φυσικού αερίου χονδρικής στα ύψη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments