Διεθνή

Το “προειδοποιητικό” χαμόγελο Πούτιν στην Ουκρανία: ο πόλεμος μπορεί να γίνει πιο σοβαρός

Το “προειδοποιητικό” χαμόγελο Πούτιν στην Ουκρανία: ο πόλεμος μπορεί να γίνει πιο σοβαρός

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

"Οι αρχές του Κιέβου ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν και διεξάγουν μια επιχείρηση αντεπίθεσης. Λοιπόν, ας δούμε πώς θα εξελιχθεί, πώς θα καταλήξει", είπε ο Πούτιν χαμογελώντας, στο πρώτο του δημόσιο σχόλιο μετά την καταστροφή των δυνάμεών του στην περιοχή Χάρκοβο

Με ένα χαμόγελο αντέδρασε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή στην αστραπιαία ουκρανική αντεπίθεση, αλλά προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα απαντούσε πιο δυναμικά εάν τα στρατεύματά της δεχτούν περαιτέρω πίεση.

Μιλώντας μετά τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στην πόλη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, ο Πούτιν χαρακτήρισε την εισβολή ως απαραίτητο βήμα για να αποτρέψει αυτό που είπε ότι ήταν μια δυτική συνωμοσία για τη διάσπαση της Ρωσίας.

Η Μόσχα, είπε, δεν βιαζόταν στην Ουκρανία. Και οι στόχοι του παρέμειναν αμετάβλητοι.

“Οι αρχές του Κιέβου ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν και διεξάγουν μια επιχείρηση αντεπίθεσης. Λοιπόν, ας δούμε πώς θα εξελιχθεί, πώς θα καταλήξει”, είπε ο Πούτιν με ένα χαμόγελο.

Ήταν το πρώτο του δημόσιο σχόλιο σχετικά με μια καταστροφή των δυνάμεών του στην περιοχή Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας πριν από μια εβδομάδα που προκάλεσε ασυνήθιστα έντονη δημόσια κριτική από Ρώσους στρατιωτικούς σχολιαστές.

Η Ρωσία χτύπησε τις ουκρανικές υποδομές ως απάντηση – συμπεριλαμβανομένου ενός φράγματος δεξαμενής και των προμηθειών ηλεκτρικής ενέργειας – και ο Πούτιν είπε ότι αυτές οι επιθέσεις θα μπορούσαν να επιδεινωθούν.

“Πρόσφατα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προκάλεσαν μερικά ευαίσθητα πλήγματα. Ας υποθέσουμε ότι είναι μια προειδοποίηση. Εάν η κατάσταση συνεχίσει να εξελίσσεται έτσι, τότε η απάντηση θα είναι πιο σοβαρή”, είπε.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία παίρνει σταδιακά τον έλεγχο νέων περιοχών της Ουκρανίας.

Ερωτηθείς εάν αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» χρειάζεται διόρθωση, είπε: «Το σχέδιο δεν υπόκειται σε προσαρμογή».

“Το Γενικό Επιτελείο θεωρεί ένα πράγμα σημαντικό, ένα άλλο δευτερεύον – αλλά το κύριο καθήκον παραμένει αμετάβλητο και εφαρμόζεται”, είπε ο Πούτιν. «Ο κύριος στόχος είναι η απελευθέρωση ολόκληρης της επικράτειας του Ντονμπάς».

Το Ντονμπάς περιλαμβάνει δύο σε μεγάλο βαθμό ρωσόφωνες επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας – το Λουγκάνσκ, το οποίο βρίσκεται τώρα πλήρως υπό τον έλεγχο των αυτονομιστικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και τη Ρωσία, και το Ντόνετσκ, το οποίο ελέγχουν εν μέρει.

Ωστόσο, η Ρωσία καταλαμβάνει τώρα περίπου το ένα πέμπτο της Ουκρανίας συνολικά, συμπεριλαμβανομένων μεγάλου μέρους των νότιων επαρχιών Ζαπορίζει και Χερσώνα, εκτός από την Κριμαία, την οποία κατέλαβε το 2014 και θεωρεί μέρος της Ρωσίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments