Οικονομία Άποψη

Ενέργεια: Η οριζόντια υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης φέρνει διαφωνίες στην Ε.Ε.

Ενέργεια: Η οριζόντια υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης φέρνει διαφωνίες στην Ε.Ε.

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Οι χώρες της Ευρωζώνης προσπαθούν εσωτερικά να βρουν τρόπους τόσο εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης της κατανάλωσης

Οι χώρες της Ευρωζώνης προσπαθούν εσωτερικά να βρουν τρόπους τόσο εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης της κατανάλωσης όσο και μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις υψηλές τιμές. Σοβαρές διαφωνίες όμως καταγράφονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας.

Ποιες διαφωνίες εκφράζονται 

Μία πρώτη διαφωνία αφορά την υποχρεωτικότητα της μείωσης κατανάλωσης ρεύματος στο 15% για τα νοικοκυριά, με 5% στις ώρες αιχμής. Υπάρχουν χώρες, όπως είναι η Γαλλία που υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να είναι στο 3%, αλλιώς αν παραμείνει το 5% να είναι εθελοντικό. Υπέρ αυτής της πρότασης τίθενται η Αυστρία, η Ολλανδία, η Γερμανία, οι Σκανδιναβικές χώρες, γενικά ο βορράς, ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν εκφράσει επιφύλαξη.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Φορολόγηση υπερκερδών και μείωση της κατανάλωσης

Τις βασικές παραμέτρους του σχεδιαζόμενου πακέτου για την ενεργειακή κρίση παρουσίασε η πρόεδρος της Κομισιόν, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσια ομιλία της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την «Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Ένα μάθημα που πήραμε από αυτόν τον πόλεμο είναι ότι έπρεπε να είχαμε ακούσει εκείνους που ξέρουν τον Πούτιν». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την αναφορά της στη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Προτάσεις μέτρων

Στο πλαίσιο αυτό η επικεφαλής της Κομισιόν αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εξοικονόμησης ενέργειας, προτείνοντας μέτρα που έχουν σκοπό να μειώσουν τη συνολική ενεργειακή κατανάλωση στα κράτη μέλη, τα οποία θα πρέπει να είναι στοχευμένα. Επίσης, προτείνει την την επιβολή ορίου στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος.

«Οι εταιρείες αυτές έχουν κέρδη απροσδόκητα, τα οποία δεν τα είχαν καν φανταστεί» αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι «στην παρούσα συγκυρία τα υπερκέρδη λόγω του πολέμου και εις βάρος των καταναλωτών είναι αδικαιολόγητα. Τα κέρδη θα πρέπει να διανεμηθούν και να διοχετευθούν σε όσους χρήζουν μεγαλύτερης βοήθειας. Με την πρότασή μας θα συγκεντρωθούν περισσότερα από 140 δισ. ευρώ ώστε τα κράτη μέλη να μετριάσουν άμεσα το πλήγμα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments