Διεθνή

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβάρδισε το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβάρδισε το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας

Πηγή Φωτογραφίας: Wall Street Journal

Αυτή η ουκρανική πυρηνική τοποθεσία είναι η τρίτη που παρασύρεται στον πόλεμο, που ξεκίνησε η Ρωσία τον Φεβρουάριο εναντίον της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι βομβάρδισε την τοποθεσία ενός πυρηνικού σταθμού στα νότια της χώρας, εγείροντας φόβους για άλλη μια φορά ότι αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα μεγάλο πυρηνικό επεισόδιο.

Αυτή η ουκρανική πυρηνική τοποθεσία είναι η τρίτη που παρασύρεται στον πόλεμο, που ξεκίνησε η Ρωσία τον Φεβρουάριο εναντίον της Ουκρανίας.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, κατήγγειλε το «ψέμα» της Ουκρανίας, τρεις ημέρες μετά την ανακάλυψη εκατοντάδων πτωμάτων που ήταν θαμμένα στο δάσος κοντά στην πόλη Ιζιούμ που πρόσφατα ανακατέλαβε ο ρωσικός στρατός. Το Κίεβο έχει κατηγορήσει τον ρωσικό στρατό για καταχρήσεις.

Αντιδρώντας στην πυραυλική επίθεση που έπληξε την τοποθεσία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Pivdennonooukrainsk, στην περιοχή Μικολάιβ, στα νότια της χώρας, ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι έκρινε ότι η Ρωσία «έθετε σε κίνδυνο ολόκληρο τον κόσμο».

«Πρέπει να το σταματήσουμε μέχρι να είναι πολύ αργά», τόνισε, δημοσιοποιώντας βίντεο παρακολούθησης που δείχνει μια μεγάλη έκρηξη.

Σύμφωνα με τον χειριστή Energoatom, «μια ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε μόλις 300 μέτρα από τους αντιδραστήρες» αυτού του εργοστασίου, δίνοντάς του ένα νυχτερινό χτύπημα από ρωσικό πύραυλο.

Σε απόσταση 260 χιλιομέτρων και προς τα δυτικά, ένας άλλος ουκρανικός πυρηνικός σταθμός, αυτός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και κατεχόμενος από τα ρωσικά στρατεύματα από τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής, έχει στοχοποιηθεί σε πολλούς επαναλαμβανόμενους βομβαρδισμούς τους τελευταίους μήνες προκαλώντας μεγάλη ανησυχία.

Κίεβο και Μόσχα δεν σταματούν να αλληλοκατηγορούνται για πυρηνικό εκβιασμό. Ωστόσο, η κατάσταση εκεί βελτιώθηκε τις τελευταίες ημέρες και η μονάδα επανασυνδέθηκε στο ουκρανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments