Διεθνή

Λιζ Τρας: Στα βαθιά μετά το πένθος η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας

Λιζ Τρας: Στα βαθιά μετά το πένθος η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας

Πηγή Φωτογραφίας: romaniajournal

Οι Σύμμαχοι λένε ότι η περίοδος πένθους έχει απομονώσει την Τρας από την κριτική και τον έλεγχο που θα περίμενε σε κανονικούς καιρούς, αλλά την επομένη της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ, η πολιτική καταιγίδα αναμένεται να επιστρέψει

Ένα άνευ προηγουμένου ξεκίνημα στην πρωθυπουργία της Βρετανίας έκανε η Λιζ Τρας, καθώς δύο μέρες μετά την εκλογή της ανακοινώθηκε ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ με συνέπεια να “παγώσουν” “παγώνοντας” για λίγο τις υποχρεώσεις της, ωστόσο σύντομα αναμένεται να βρεθεί ξανά υπό πίεση εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Λίγες ώρες πριν τα δυσάρεστα, η Τρας, αποκάλυψε ένα σαρωτικό πακέτο στήριξης για τους Βρετανούς που αντιμετωπίζουν αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας , αλλά μεγάλο μέρος  — συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να αναμένουν να επωφεληθούν — παρέμεινε αδημοσίευτη κατά την περίοδο του εθνικού πένθους.

Βρετανοί αλλά και μέλη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματός της, με αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πώς σχεδιάζει να κυβερνήσει.

Θατσερική βάση

Η Τρας,  υπουργός Εξωτερικών επί Μπόρις Τζόνσον, νίκησε στην εκλογική μάχη, κάνοντας έκκληση στη θατσερική βάση του κόμματος των μικρών κρατών. Υποσχέθηκε χαμηλότερους φόρους, επέκρινε την «ορθοδοξία του Υπουργείου Οικονομικών» που είπε ότι κρατούσε πίσω τη χώρα και χτύπησε την ιδέα των «επιδοματων» για τους ανθρώπους που αγωνίζονται.

Ωστόσο, την πρώτη της εβδομάδα στη δουλειά, αποκάλυψε μια τεράστια παρέμβαση για τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας που θα κοστίσει δισεκατομμύρια στους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με τη σκέψη της, η Τρας θέλει να διασφαλίσει ότι οι Τόρις δεν θα έχουν καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνησή της θα είναι πιο παραδοσιακά συντηρητική από εκείνη του Τζόνσον, η οποία επικρίθηκε από πολλούς στο κόμμα για αδυναμία κρατικής παρέμβασης καθώς προέκυψαν προβλήματα. .

Ευχαριστημένοι οι Τόρρις

Αν και επίσημα σε μια περίοδο συσκότισης ειδήσεων, αποσπάσματα από τα σχέδια της Τρας έχουν εμφανιστεί στον Τύπο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τις βασικές υποσχέσεις της εκστρατείας της για την ηγεσία. Η καταστολή των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι ένα, θέμα που ενδέχεται να βρεθεί στο επίκεντρο της διάσκεψης των Τόρις τον Οκτώβριο, όταν οι μηχανοδηγοί σχεδιάζουν να απεργήσουν. Την Τετάρτη, η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει σχέδια να στηρίξει τις επιχειρήσεις με τους λογαριασμούς ενέργειας και την Πέμπτη θα εξηγήσει πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τα σχέδια για άρση του ανώτατου ορίου στα μπόνους των τραπεζιτών, που εισήχθησαν ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και για τον τερματισμό της απαγόρευσης του εγχώριου fracking, είναι πιθανό να ευχαριστήσουν τους Τόρις. Ομοίως, η κατάργηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με τη διακοπή των εκπτώσεων στο πρόχειρο φαγητό, που σχεδίαζε η διοίκηση της Τζόνσον, θα βοηθήσει στην εκπλήρωση της υπόσχεσής της να μειώσει τη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι εσωτερικές μάχες που πρέπει να προετοιμαστεί για αυτήν την εβδομάδα. Στη διεθνή σκηνή, έχει κερδίσει επαίνους ως υπουργός Εξωτερικών για τη σκληρή στάση του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στη Ρωσία και την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Ωστόσο, η αποφασιστικότητά της να ξαναγράψει τη συμφωνία διαζυγίου για το Brexit κινδυνεύει να επιδεινώσει τις εντάσεις με την ΕΕ και θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω τη λεγόμενη ειδική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ.

Πράξη εξισορρόπησης

Αυτό αυξάνει τα διακυβεύματα για την πρώτη της συνάντηση ως πρωθυπουργός με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Οι δυο τους πιθανότατα θα διασταυρωθούν την Κυριακή το βράδυ σε μια δεξίωση στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ για να τιμήσουν τη βασίλισσα και στη συνέχεια θα έχουν επίσημη διμερή συνάντηση την Τετάρτη, όταν και οι δύο θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Οι συνομιλίες τους καλώς ή κακώς θα ξεκινήσουν τη σχέση τους.

Είναι ένα γεμάτο πρόγραμμα σε αυτό που ουσιαστικά είναι η πρώτη της σωστή πλήρης εβδομάδα ως πρωθυπουργός. Οι Σύμμαχοι λένε ότι η περίοδος πένθους έχει απομονώσει την Τρας από την κριτική και τον έλεγχο που θα περίμενε σε κανονικούς καιρούς.

Το ερώτημα, λένε, είναι αν έχοντας απροσδόκητο επιπλέον χρόνο προετοιμασίας, η Τρας και η ομάδα της είναι έτοιμες για την επερχόμενη πολιτική επίθεση.

Με πληροφορίες από bloomberg

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments