Διεθνή

ΕΚΤ: Ζητά από τις τράπεζες να προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο

ΕΚΤ: Ζητά από τις τράπεζες να προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο

Πηγή Φωτογραφίας: corporateeurope

Οι τράπεζες έχουν συσσωρεύσει σημαντικά αποθέματα τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να επωφεληθούν από την άνοδο των επιτοκίων, αλλά η πολύ πιθανή πλέον συρρίκνωση της οικονομίας και η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας θα μπορούσε να «τιμωρήσει» ορισμένες

Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ισχυρός, αλλά, καθώς πλησιάζει η ύφεση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επιθυμεί τα πιστωτικά ιδρύματα να ελέγξουν τις κεφαλαιακές τους προβλέψεις ενόψει ενός αναμφισβήτητα δύσκολου χειμώνα, δήλωσε ο Αντρέα Ένρια, Ιταλός οικονομολόγος, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Οι τράπεζες έχουν συσσωρεύσει σημαντικά αποθέματα τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να επωφεληθούν από την άνοδο των επιτοκίων, αλλά η πολύ πιθανή πλέον συρρίκνωση της οικονομίας και η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας θα μπορούσε να «τιμωρήσει» ορισμένες από τις δραστηριότητές τους.

«Ενθαρρύνουμε τις τράπεζες να εστιάσουν πραγματικά στην επικέντρωση της έκθεσης σε τομείς που είναι ιδιαίτερα εξαρτημένοι από την ενέργεια και είναι ευάλωτοι σε ενεργειακά σοκ», δήλωσε ο Α. Ένρια σε συνέδριο στις Βρυξέλλες.

«Ζητάμε λοιπόν από τις τράπεζες να αναθεωρήσουν τις κεφαλαιακές τους προβλέψεις σε ζοφερά, δυσμενή σενάρια και θα ξεκινήσουμε τον διάλογο μαζί τους».

Ο Αντρέα Ένρια σημείωσε ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της χρηματοδότησης εμπορικών ή οικιστικών ακινήτων, καθώς και στην καταναλωτική πίστη ήταν ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην αύξηση του κόστους της πίστωσης, κάτι που κατά την άποψή του δικαιολογεί ιδιαίτερη προσοχή

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments