Κόσμος

Ερντογάν προς ΗΠΑ: Δίνετε στην Ελλάδα μαχητικά, σε μας επιβάλλετε κυρώσεις

Ερντογάν προς ΗΠΑ: Δίνετε στην Ελλάδα μαχητικά, σε μας επιβάλλετε κυρώσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Carnegie Europe/reuters

Ιδιαίτερα έντονη επίθεση εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών

Ιδιαίτερα έντονη επίθεση εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά κυρίως με τη στάση που αυτές τηρούν απέναντι στην Άγκυρα και την Αθήνα για το θέμα της πώλησης F – 16.

Πιο αναλυτικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραπονέθηκε ότι οι Αμερικανοί «δίνουν μαχητικά στην Ελλάδα, ιδρύουν βάσεις, αλλά στην Τουρκία επιβάλλουν κυρώσεις» και έσπευσε να προσθέσει πως «μεταξύ δυο φίλιων χωρών είναι πολύ λάθος με πολιτική προσέγγιση να επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία για το θέμα των F-16. Ο κ. Μπάιντεν μου υποσχέθηκε την επίλυση του ζητήματος».

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε, επίσης, και στο ενδεχόμενο μη επίτευξης αυμφωνίας με τις ΗΠΑ σχετικά με τα εν λόγω αεροσκάφη, λέγοντας: «Tι θα κάνουμε αν δεν καταφέρουμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τα F-16; Θα φροντίσουμε τον εαυτό μας. Δηλαδή θα δώσετε στην Ελλάδα κάθε είδους υποστήριξη στα F-16, θα δημιουργήσετε βάσεις εκεί, αλλά δεν θα δώσετε αυτή την υποστήριξη σε μια φίλη χώρα όπως η Τουρκία στο ΝΑΤΟ και σε μια χώρα που παρέχει κάθε είδους υποστήριξη στο ΝΑΤΟ; Είμαστε στις πρώτες πέντε χώρες. Σε αυτή την περίπτωση, η δουλειά της Τουρκίας είναι να φροντίζει τον εαυτό της. Διαφορετικά, δεν έχουμε πρόβλημα με την Αμερική».

Σε σχέση, τέλος, με τις πρόσφατες επαφές του με την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία, ο Πρόεδρος της Τουρκίας κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία ανήκει γεωγραφικά και στο δυτικό και στο ανατολικό ημισφαίριο: «Κανένας δεν θα μου πει ποιον θα συναντώ/ Δεν ανήκουμε ούτε μόνο στη Δύση ούτε μόνο στην Ανατολή. Ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας γεωγραφικά ανήκει στα ανατολικά. Αναπόφευκτα, μπορεί να βρεθούμε σε μια κατάσταση να μπούμε σε διαφορετικές αναζητήσεις».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments