Διεθνή

Μαντλίν ΜακΚαν: Ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάνθηκε κατά των γονιών της αγνοούμενης

Μαντλίν ΜακΚαν: Ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάνθηκε κατά των γονιών της αγνοούμενης

Πηγή Φωτογραφίας: RTE

Έχασαν τη δική για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον συγγραφέα - πρώην αστυνομικού στις έρευνες - που υποστηρίζει στο βιβλίο του εμπλοκή των γονιών στην εξαφάνισή της

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε την Τρίτη κατά των γονέων της αγνοούμενης Βρετανίδας Μαντλίν ΜακΚαν, λέγοντας ότι η Πορτογαλία τους είχε δώσει δίκαιη ακρόαση στη μάχη για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον ενός πρώην Πορτογάλου αστυνομικού.

Ο αστυνομικός, Goncalo Amaral, ο οποίος εργάστηκε στην έρευνα για την εξαφάνιση της Μαντλίν το 2007 σε οικογενειακές διακοπές στην Πορτογαλία, υποστήριζε στο βιβλίο του, “Truth of the Lie”, ότι οι γονείς της μικρής είχαν εμπλακεί.

Οι γονείς μήνυσαν τον συγγραφέα για συκοφαντική δυσφήμιση. Το 2015, ένα πορτογαλικό δικαστήριο έκρινε υπέρ τους, υποχρεώνοντας την Amaral να τους καταβάλει αποζημίωση. Δύο χρόνια αργότερα η απόφαση αναιρέθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της Πορτογαλίας.

Στη συνέχεια, οι γονείς προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι το δικαίωμά τους σε δίκαιη δίκη, το δικαίωμα στην ιδιωτική οικογενειακή ζωή και την ελευθερία της έκφρασης δεν είχαν υποστηριχθεί από την Πορτογαλία.

Η απόφαση του ΕΔΔΑ ανέφερε ότι η πορτογαλική δικαιοσύνη δεν παρέλειψε να εκπληρώσει το καθήκον της να προστατεύσει τα δικαιώματα των ΜακΚάν και ότι τα επιχειρήματά τους σχετικά με το τεκμήριο αθωότητας ήταν αβάσιμα.

«Ακόμη και αν υποτεθεί ότι η φήμη των προσφευγόντων είχε πληγεί, αυτό δεν οφείλεται στο επιχείρημα που προέβαλε ο συγγραφέας του βιβλίου, αλλά μάλλον ως αποτέλεσμα των υποψιών που εκφράστηκαν εναντίον τους», αποφάνθηκε το ΕΔΑΔ.

Απογοητευμένοι δήλωσαν από την απόφαση οι γονείς, ωστόσο σύμφωνα με τον δικηγόρο τους δεν θα ασκήσουν έφεση.

Η Μαντλίν ΜακΚαν ήταν τριών ετών όταν εξαφανίστηκε τον Μάιο του 2007 από την κρεβατοκάμαρά της στο διαμέρισμα στο Αλγκάρβε που έμενε η οικογένειά της.

Οι γονείς ανακρίθηκαν από την αστυνομία ως επίσημα ύποπτοι εκείνο το φθινόπωρο. Τον επόμενο Ιούλιο, η πορτογαλική αστυνομία σταμάτησε την έρευνά της επικαλούμενη έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και τους απάλλαξε από οποιαδήποτε ανάμειξη.

Τον Μάιο, ο Γερμανός εισαγγελέας που ερευνούσε την υπόθεση από το 2020 είπε ότι βρέθηκαν νέα στοιχεία που ενοχοποιούν ενδεχομένως έναν καταδικασθέντα κακοποιό παιδιών, ο οποίος φυλακίστηκε για τον βιασμό μιας γυναίκας στην ίδια περιοχή όταν εξαφανίστηκε η Μαντλίν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments