Διεθνή

Ολλανδία: Μέτρα ενάντια στην ενεργειακή ακρίβεια – Αύξηση 10% στους μισθούς

Ολλανδία: Μέτρα ενάντια στην ενεργειακή ακρίβεια – Αύξηση 10% στους μισθούς

Πηγή Φωτογραφίας: dailysabah

Τα νοικοκυριά από τα μέτρα στήριξης αναμένεται να εξοικονομήσουν περίπου 2.000 ευρώ ετησίως

Η ολλανδική κυβέρνηση παρουσίασε το πακέτο μέτρων για τη στήριξη των πολιτών ενάντια στην ενεργειακή ακρίβεια ενόψει και του δύσκολου χειμώνα.

Σύμφωνα με την πρόταση το μέσο νοικοκυριό θα πληρώνει περίπου 290 ευρώ το μήνα για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια το επόμενο έτος, ωστόσο οι λεπτομέρειες μένουν να οριστικοποιηθούν, μετά και τη συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών και των ενεργειακών εταιρειών, ωστόσο τα νοικοκυριά αναμένεται να εξοικονομήσουν περίπου 2.000 ευρώ ετησίως.

Η κυβέρνηση Ρούτε θα ορίσει μια μέγιστη τιμή μονάδας και για τα δύο καύσιμα που θα καλύπτουν τα πρώτα 1.200 m3 φυσικού αερίου και 2.400 kWh ηλεκτρικής ενέργειας. Ποσότητες που αντιστοιχούν στη μέση ετήσια κατανάλωση για ένα νοικοκυριό.

Οι ακριβείς τιμές δεν έχουν οριστικοποιηθεί, αλλά αναμένεται να είναι περίπου 70 λεπτά για μια μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας και 1,50 ευρώ ανά κυβικό μέτρο φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση θα καταβάλλει επίσης αποζημίωση 1.300 ευρώ στους χαμηλόμισθους και αυξάνει τα επιδόματα στέγασης και υγειονομικής περίθαλψης για να αντισταθμίσει το επιπλέον κόστος της ενέργειας.

Προκειμένου να παρασχεθεί διαρθρωτική ελάφρυνση, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 10% το 2023, μια αύξηση νωρίτερα και μεγαλύτερη από την προγραμματισμένη. Η κρατική σύνταξη (AOW) και τα επιδόματα που σχετίζονται με την εργασία θα αυξηθούν παράλληλα.

Για την αντιμετώπιση προκλήσεων που επηρεάζουν το μέλλον της χώρας η ολλανδική κυβέρνηση αυξάνει τις επενδύσεις της σε κρίσιμους τομείς, ώστε – όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση – τα προβλήματα να μη γίνουν μεγαλύτερα και οι λύσεις και πιο ακριβές.

Έτσι, για τα επόμενα χρόνια, η ολλανδική κυβέρνηση δεσμεύει σημαντικά ποσά για την εκπαίδευση και τις ίσες ευκαιρίες (2,8 δισ. ευρώ), τη στέγαση και τις υποδομές (7,5 δισ. ευρώ), το μέλλον των αγροτικών περιοχών (24 δισ. ευρώ), την κλιματική αλλαγή (35 δισ. ευρώ) και την άμυνα (5 δισ. ευρώ).

Αναγνώριση αύξησης του ελλείμματος

Η ολλανδική κυβέρνηση, με την κατάθεση αυτού του προϋπολογισμού, αναγνωρίζει ταυτόχρονα πως αυτές οι σημαντικές επενδύσεις θα οδηγήσουν σε προσωρινή επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ανεβάζοντάς το στο 3% του ΑΕΠ της χώρας. Οι αυξανόμενοι τόκοι για το εθνικό χρέος θα ασκήσουν πρόσθετη πίεση στον προϋπολογισμό το επόμενο έτος. Το επίπεδο του εθνικού χρέους αναμένεται να παραμείνει σχετικά ευνοϊκό το επόμενο έτος στο 49,5% του ΑΕΠ. Αυτό οφείλεται εν μέρει στον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος αυξάνει το ΑΕΠ και έτσι καθιστά το χρέος σχετικά μικρότερο.

Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, οι προκλήσεις στον τομέα των δημόσιων οικονομικών θα παραμείνουν. Μέχρι το 2030 το εθνικό χρέος της Ολλανδίας θα μπορούσε να ξεπεράσει το 60%. Και για το λόγοι αυτό διατυπώθηκε η δέσμευση η κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι το χρέος αναπτύσσεται με σταθερό τρόπο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments