Διεθνή

Τζόρτζια Μελόνι: Πόσο ασφαλής είναι η ευρωζώνη από την “πατριωτική” οικονομική ατζέντα της

Τζόρτζια Μελόνι: Πόσο ασφαλής είναι η ευρωζώνη από την “πατριωτική” οικονομική ατζέντα της

Πηγή Φωτογραφίας: adnkronos

Δεδομένου του μεγέθους της ιταλικής οικονομίας και των υψηλών επιπέδων χρέους της, η Ιταλία έχει τεράστια σημασία για την σταθερότητα της ζώνης του ευρώ

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η Ιταλία ενόψει της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες στις 25 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η μεγάλη κερδισμένη των εκλογών αναμένεται να είναι η ακροδεξιά  Τζόρτζια Μελόνι με τα «Αδέλφια της Ιταλίας», που εμφανίζει ποσοστά της τάξης 23% με 25%, ενώ πριν από μόλις τέσσερα χρόνια, στις προηγούμενες εκλογές του 2018, η ίδια παράταξη είχε συγκεντρώσει κάτω από 5%.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το πιο πιθανό σενάριο θέλει το μπλοκ της ιταλικής δεξιάς (FdI, Λέγκα, Φόρτσα Ιτάλια) να επικρατεί την ερχόμενη Κυριακή στις κάλπες και στην πορεία να σχηματίζει κυβέρνηση με πρωθυπουργό την ίδια τη Μελόνι που θα μείνει μάλιστα στην ιστορία και ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ιταλία.

«Στην Ευρώπη είναι λίγο ανήσυχοι. Η πλάκα τελείωσε. Η Ιταλία θα αρχίσει να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα, όπως κάνουν άλλοι», είπε η Μελόνι προ ημερών, από το βήμα προεκλογικής ομιλίας της στο Μιλάνο.

«Στις αίθουσες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, οι αξιωματούχοι όντως ανησυχούν», επιβεβαιώνει από την πλευρά του το Politico, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές.

«Ναι, ανησυχούμε. Η Ιταλία είναι εδώ και καιρό ένας από τους αδύναμους κρίκους της οικονομίας της ευρωζώνης. Τα επίπεδα χρέους της είναι υψηλά. Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία έχει σημασία», παρουσιάζεται να δηλώνει αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δεδομένου του μεγέθους της ιταλικής οικονομίας και των υψηλών επιπέδων χρέους της, η Ιταλία έχει τεράστια σημασία για την σταθερότητα της ζώνης του ευρώ.

Σύμφωνα με το Politico, υπάρχει έντονη ανησυχία ότι ο «οικονομικός πατριωτισμός» της Μελόνι μπορεί να ωθήσει την Ιταλία να κάνει πίσω σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, όπως είναι για παράδειγμα το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, που είχαν ζητηθεί από τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του μετά-πανδημικού πακέτου στήριξης που δόθηκε ως βοήθεια στην Ιταλία.

Η Μελόνι θα μπορούσε, για παράδειγμα, να επιβραδύνει κάποιες από αυτές τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είχαν ξεκινήσει να υλοποιούνται από τον Ντράγκι, πλην όμως η υλοποίηση των εν λόγω μεταρρυθμίσεων αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση χρηματοδότησης στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία.

Αναλυτές του οίκου Moody’s δεν κρύβουν την ανησυχία τους, ενώ ο εν λόγω οίκος υποβάθμισε προ εβδομάδων σε αρνητικό το outlook της Ιταλίας.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι διαθέσεις προστατευτισμού της Μελόνι, αναφορικά επί παραδείγματι με τη διάσωση ιταλικών επιχειρήσεων και/ή την αποτροπή διεθνών εξαγορών, θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε μια τροχιά σύγκρουσης με τους θεματοφύλακες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ. Υπενθυμίζεται πως η ίδια η Μελόνι ζητούσε στο παρελθόν να παραμείνουν σε ιταλικά – κρατικά χέρια εταιρείες όπως η Alitalia (νυν ITA Airways) και η Telecom Italia στην οποία όμως πλέον διατηρεί πλειοψηφικό μερίδιο ο γαλλικός όμιλος Vivendi.

Επιπλέον, υπάρχουν χώρες που φοβούνται ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν συμβιβασμοί με τη Μελόνι σε βασικές διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είναι για παράδειγμα οι σχετικές με τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, καθώς εκεί η Ιταλία διεκδικεί μεγαλύτερη περιθώρια κινήσεων.

Η ίδια η Τζόρτζια Μελόνι πάντως προσπαθεί από την πλευρά της, τώρα που βλέπει τη νίκη στις εκλογές να έρχεται, να παρουσιαστεί ως αξιόπιστη ενώπιον των Ευρωπαίων. «Ωστόσο, τα σχέδιά της για την ιταλική οικονομία εξακολουθούν να έρχονται σε αντίθεση με την οικονομική ορθοδοξία των Βρυξελλών», όπως σημειώνουν στο άρθρο τους οι συντάκτες του Politico.

Ο Τζούλιο Τρεμόντι, που είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών σε κυβερνήσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και που τώρα κατεβαίνει στις εκλογές με την Μελόνι, διαβεβαιώνει από την πλευρά του ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν εντάσεις μεταξύ Μελόνι και Βρυξελλών, καθώς δηλώνει πως «Με αυτήν την Ευρώπη, μπορούμε να συνεννοηθούμε».

Με πληροφορίες από Politico

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments