Nέα της αγοράς

Κόστος στέγασης: Οι 8 στους 10 ενοικιαστές δίνουν σχεδόν το μισό εισοδημά τους

Κόστος στέγασης: Οι 8 στους 10 ενοικιαστές δίνουν σχεδόν το μισό εισοδημά τους

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η άνοδος των μισθωμάτων των κατοικιών σε συνδυασμό με την εκτίναξη των λογαριασμών ρεύματος αυξάνει τη στεγαστική επισφάλεια των ενοικιαστών

Το κόστος της στέγασης, από τα ενοίκια, τις δόσεις των στεγαστικών δανείων και το ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι τη θέρμανση και τα κοινόχρηστα, ακριβαίνει ημέρα με την ημέρα στη χώρα μας.

Ειδικά για τους ενοικιαστές έχει γίνει δυσβάσταχτο. Από την αρχή του μήνα (σ.σ. ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά μήνας εκκίνησης και λήξης αρκετών συμβάσεων μίσθωσης) πολλοί ενοικιαστές έχουν έρθει αντιμέτωποι με αυξήσεις ενοικίου που κυμαίνεται από 12% έως 20%.

Την ίδια ώρα, σε κυνήγι θησαυρού έχει μετατραπεί η μίσθωση ενός οικονομικά προσιτού σπιτιού παρά το γεγονός ότι τα ενοίκια των κατοικιών στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη επανέλθει σε προ κρίσης επίπεδα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ συγκριτικά με το 2010 (-24,6% με βάση τη Eurostat).

Μειώθηκε το απόθεμα

Η πρόσβαση στην ενοικιαζόμενη κατοικία για μεγάλα τμήματα του μόνιμου πληθυσμού γίνεται ολοένα δυσκολότερη ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και στις υψηλής τουριστικής ζήτησης περιοχές, καθώς το απόθεμα, που σημειωτέο δεν ανανεώθηκε από το ξέσπασμα της κρίσης, συρρικνώνεται περαιτέρω λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, της απαξίωσης του υφιστάμενου κτιριακού δυναμικού, της συγκέντρωσης σημαντικού αριθμού ακινήτων σε funds, της αυξημένης ζήτησης και των υπερβολικών απαιτήσεων μερίδας ιδιοκτητών.

Το αποτέλεσμα είναι το ύψος των ζητούμενων μισθωμάτων να έχει εκτιναχθεί τα τελευταία τρία χρόνια, όταν την ίδια ώρα εν μέσω άγριου πληθωρισμού τα εισοδήματα παραμένουν καθηλωμένα.

Αύξηση 35%

«Η αύξηση των τιμών των ενοικίων τα τελευταία τρία χρόνια είναι κάτι το οποίο αποτελεί πλέον κοινωνικό πρόβλημα» αναφέρει στο «Βήμα» ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών – Αττικής.

Η μεσοσταθμική αύξηση των ενοικίων είναι της τάξεως του 35% στα μεγάλα αστικά κέντα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.λπ.) και περίπου 25 -30% στην περιφέρεια, σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments