Pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Γιάννης Γούναρης
Δικηγόρος, LLM London School of Economics, Διδάκτωρ Νομικής ΕΚΠΑ, Επιστημονικός Συνεργάτης Ινστιτούτου ΕΝΑ

Με την
Σοφία Χύτου

Γιάννης Γούναρης στο pagenews.gr: Εφικτή αλλά σε βάθος χρόνου η ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε.

Ο Δικηγόρος, LLM London School of Economics, Διδάκτωρ Νομικής ΕΚΠΑ, Επιστημονικός Συνεργάτης Ινστιτούτου ΕΝΑ κ. Γιάννης Γούναρης αναφέρθηκε στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον πόλεμο της Ουκρανίας, την ενεργειακή κρίση καθώς και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει μελλοντικά η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο Δικηγόρος, LLM London School of Economics, Διδάκτωρ Νομικής ΕΚΠΑ, Επιστημονικός Συνεργάτης Ινστιτούτου ΕΝΑ κ. Γιάννης Γούναρης μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον πόλεμο της Ουκρανίας, την ενεργειακή κρίση καθώς και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει μελλοντικά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γιάννης Γούναρης στο pagenews.gr: Για τους χειρισμούς της Ε.Ε. στον πόλεμο της Ουκρανίας, την ενεργειακή κρίση, τις επόμενες προκλήσεις

“Υπάρχει αυτή η συζήτηση και εκ των πραγμάτων προκύπτει και σαν πρόβλημα ο τρόπος με τον οποίο είχε αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και σε αυτή την κρίση τόσο όσον αναφορά το προληπτικό σκέλος το να αποφευχθεί ακόμη ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης με ότι αυτό συνεπάγεται σε μια ήπειρο που έχει τόσο βεβαρυμμένο ιστορικό πολεμικών συγκρούσεων όσο και για τις μελλοντικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σαν μια ενωμένη πολιτική και γεωπολιτική οντότητα” σημείωσε ο κ. Γούναρης.

Γιάννης Γούναρης στο pagenews.gr: Για τα ενεργειακά και την Ευρωπαϊκή Ένωση

“Εφικτό με την έννοια ότι συνιστά ένα πολιτικά επιδιώξιμο στόχο, μπορεί κανείς να πει είναι. Το θέμα είναι σε τι βάθος χρόνου είναι αυτό εφικτό και με τι μέσα μπορεί να επιτευχθεί. Το να απεξαρτηθείς από μια μεγάλη γεωπολιτική δύναμη – αντίπαλο – εχθρό όπως το αντιλαμβάνεται καθένας, όπως η Ρωσία, μόνο και μόνο για να παραμείνεις εξαρτημένος σε υδρογονάνθρακες με προέλευση τη Μέση Ανατολή, τις Ηνωμένες Πολιτείες και μάλιστα σε μεγαλύτερη τιμή δεν βοηθά στον τελικό στόχο που πρέπει να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι η ευρύτερη ενεργειακή της αυτονομία και αυτάρκεια. Αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να επιτηρηθεί μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μόνο με συντονισμένες κινήσεις, μόνο με ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και σίγουρα όχι σε συνθήκες πολεμικής εγρήγορσης όπως συμβαίνει τώρα. Για να καταλήξω δεν θεωρώ ότι είναι εφικτό στο άμεσο βραχυπρόθεσμο μέλλον” υπογράμμισε ο κ. Γούναρης.

Γιάννης Γούναρης στο pagenews.gr: Για τη στάση της Ε.Ε.

“Το πρόβλημα που έχει και στη συγκεκριμένη κρίση η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει πάγια ή τουλάχιστον ή τα τελευταία  20 χρόνια που εγώ προσωπικά παρατηρώ τα ευρωπαϊκά πράγματα είναι η αντίθεση ανάμεσα στις υψηλές φιλοδοξίες την πολιτική ιδεολογία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης..” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γούναρης.