Διεθνή

Ρωσία: Αυξάνουν οι αντιστάσεις και τα κύματα φυγής

Ρωσία: Αυξάνουν οι αντιστάσεις και τα κύματα φυγής

Πηγή Φωτογραφίας: reuters/guardian/dailymail

Τουλάχιστον 710 άτομα έχουν ήδη συλληφθεί σε 32 πόλεις σε ολόκληρη τη Ρωσία, σχεδόν τα μισά από αυτά στη Μόσχα

Την ώρα που ο δικτάτορας του Κρεμλίνου επιβάλλει τη χωρίς νομιμοποιήσεις μερική επιστράτευση και δεκαετείς ποινές κάθειρξης στους λιποτάκτες της απολυταρχικής αυτής απόφασης, οι αντιστάσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας αυξάνουν σημαντικά, ενώ, παράλληλα, χιλιάδες αυτοκίνητα εγκαταλείπουν τη Χώρα.

Συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά της κινητοποίησης των εφέδρων που διατάχθηκε αυτή την εβδομάδα από τον Ρώσο Πρόεδρο να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Αυτά τα στοιχεία προέρχονται από την OVD – Info, μια ρωσική μη κυβερνητική οργάνωση που ειδικεύεται στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, περίπου 30 άτομα επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο της αστυνομίας.

Την Τετάρτη, την ημέρα που ο Β. Πούτιν ανακοίνωσε την κινητοποίηση, σχεδόν 1.400 διαδηλωτές συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη Ρωσία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διαδηλώσεις κατά της επίθεσης στην Ουκρανία καταστέλλονται σκληρά στη Ρωσία. Αρκετές χιλιάδες άτομα έχουν συλληφθεί από την έναρξη της σύγκρουσης τον Φεβρουάριο.

Επίσης, οι ρωσικές αρχές αναγνώρισαν, το Σάββατο, μια σημαντική κίνηση αυτοκινήτων που επιδιώκουν να μεταβούν στη Γεωργία, με περίπου 2.300 οχήματα να υπολογίζονται σε ένα μόνο συνοριακό σταθμό.

Μετά την ανακοίνωση του Πούτιν για μερική επιστράτευση Ρώσων, ικανών να συμμετάσχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις, δηλαδή 300.000 εφέδρων, δεν είναι λίγοι οι Ρώσοι που πήραν την απόφαση να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, κινούμενοι προς την Φινλανδία, την Αρμενία ή τη Γεωργία.

Οι ρωσικές αρχές διέκριναν το Σάββατο μια τέτοια κίνηση οχημάτων, που προσπαθούσαν να μεταβούν στη Γεωργία.

«Υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ιδιωτικών οχημάτων, περίπου 2.300 συνολικά, που έχουν φτάσει στη Δημοκρατία της Βόρειας Οσετίας και σχηματίζουν ουρά για να περάσουν το σημείο ελέγχου Verkhni Lars», σύμφωνα με όσα ανέφερε επισήμως το Υπουργείο Ασφαλείας, το οποίο καλεί τους Ρώσους να μην επιδιώξουν να φύγουν από τη Χώρα.

Το Υπουργείο δεν διευκρίνισε σε ποιο ποσοστό ο αριθμός των οχημάτων που συγκεντρώθηκαν στα σύνορα ήταν υψηλότερος από τον συνήθη μέσο όρο, αλλά ανακοίνωσε την ανάπτυξη επιπλέον αστυνομικών δυνάμεων για την «ορθή διασφάλιση της οδικής ασφάλειας», όπως ανακοινώθηκε.

Η κινητοποίηση στη Ρωσία προκάλεσε, επίσης, αυξημένη κίνηση στους ιστότοπους των αεροπορικών εταιρειών, με πολλούς Ρώσους να φοβούνται ότι θα κληθούν στο μέτωπο.

Ενώ και οι Ρώσοι φοβούνται ένα πιθανό κλείσιμο των συνόρων σύντομα, τα χερσαία σημεία διέλευσης έχουν επίσης καταληφθεί.

Εκτός από τη Γεωργία, τα σύνορα με το Καζακστάν και τη Μογγολία έχουν επίσης καταγράψει εισροή από την ημέρα της ανακοίνωσης της επιστράτευσης, με βάση μαρτυρίες που αναφέρουν, μερικές φορές, αρκετές ώρες αναμονής πριν μπορέσουν τα οχήματα να διασχίσουν τα σύνορα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments