Διεθνή

Κούβα: “Ναι” και με διαφορά στο δημοψήφισμα για τους γάμους ομοφυλοφίλων

Κούβα: “Ναι” και με διαφορά στο δημοψήφισμα για τους γάμους ομοφυλοφίλων

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Περισσότεροι από 3,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης του κώδικα (66,9%), ενώ 1,95 εκατομμύρια αντιτάχθηκαν στην επικύρωση (33%)

Οι Κουβανοί ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία τους γάμους ομοφυλοφίλων και την υιοθεσία σε δημοψήφισμα την Κυριακή που υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση και το οποίο ενίσχυσε τα δικαιώματα των γυναικών, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η εθνική εκλογική επιτροπή.

Περισσότεροι από 3,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης του κώδικα (66,9%), ενώ 1,95 εκατομμύρια αντιτάχθηκαν στην επικύρωση (33%), δήλωσε τη Δευτέρα στην κρατική τηλεόραση η Alina Balseiro Gutierrez, πρόεδρος της επιτροπής.

«Η δικαιοσύνη αποδόθηκε», έγραψε σε tweet ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ.

«Αποπληρώνει ένα χρέος με πολλές γενιές Κουβανών ανδρών και γυναικών, των οποίων τα οικογενειακά έργα περιμένουν αυτόν τον νόμο εδώ και χρόνια», είπε.

Ο «οικογενειακός κώδικας» των 100 σελίδων νομιμοποιεί τους γάμους και τις ενώσεις ομοφυλοφίλων, επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά και προωθεί την ίση κατανομή των οικιακών δικαιωμάτων και ευθυνών μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής έδειξαν ότι το 74% των 8,4 εκατομμυρίων Κουβανών με δικαίωμα ψήφου συμμετείχε στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι παρατηρητές των κουβανικών εκλογών, αν και οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν την καταμέτρηση στις περιφέρειές τους. Διάσπαρτες τοπικές αναφορές για τον αριθμό των περιφερειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φάνηκε να ανταποκρίνονται στα επίσημα αποτελέσματα.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ήρθε καθώς ο Ντίαζ-Κανέλ προήδρευσε σε έκτακτη συνεδρίαση καθώς το νησί της Καραϊβικής ετοιμαζόταν να περάσει ο τυφώνας Ίαν πάνω από το δυτικό άκρο του νωρίς την Τρίτη.

 Ο Κουβανός πρόεδρος ηγήθηκε της εκστρατείας για την υιοθέτηση του κώδικα.

Σύμφωνα με τα πρότυπα της Κούβας, η προσέλευση της Κυριακής ήταν σχετικά μέτρια και το «όχι» του 33% ήταν σχετικά μεγάλο στη χώρα που διοικείται από τους κομμουνιστές, όπου τα προηγούμενα δημοψηφίσματα είχαν δει τη θέση της κυβέρνησης να λαμβάνει σχεδόν ομόφωνη έγκριση.

Η διαφωνία είναι ένδειξη τόσο του τρόπου με τον οποίο αλλάζει η Κούβα όσο και των τρεχουσών δεινών οικονομικών συνθηκών, που έχουν δει μεγάλες διακοπές ρεύματος και ουρές για τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.

Η ψηφοφορία της Κυριακής ήταν επίσης η πρώτη του είδους της, δεδομένου ότι οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, γεγονός που επέτρεψε τις αντίθετες απόψεις να εξαπλωθούν ευρύτερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments