Διεθνή

Ρωσία: Απέλασε Ιάπωνα πρόξενο ως κατάσκοπο – Με αντίποινα προειδοποιεί το Τόκιο

Ρωσία: Απέλασε Ιάπωνα πρόξενο ως κατάσκοπο – Με αντίποινα προειδοποιεί το Τόκιο

Πηγή Φωτογραφίας: aa

Σύμφωνα με την FSB ο Ιάπωνας πρόξενος, κηρύχθηκε persona non grata αφού πιάστηκε «στα πράσα» να λαμβάνει μυστικές πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων στην οικονομική κατάσταση στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας
Η υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας FSB ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συνέλαβε έναν Ιάπωνα πρόξενο στο λιμάνι Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας στον Ειρηνικό για κατασκοπεία και τον διέταξε να φύγει από τη χώρα.

Ο πρόξενος αφέθηκε ελεύθερος μετά από λίγες ώρες κράτησης. Το Τόκιο έχει καταθέσει «έντονη διαμαρτυρία» για την κράτηση, δήλωσε ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Χιροκάζου Ματσούνο σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Η FSB είπε ότι ο πρόξενος, Μοτόκι Τατσουνόρι, κηρύχθηκε persona non grata αφού πιάστηκε «στα πράσα» να λαμβάνει μυστικές πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων στην οικονομική κατάσταση στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας.

Ανέφερε ότι οι απόρρητες πληροφορίες, οι οποίες αφορούσαν επίσης τη συνεργασία της Ρωσίας με μια ανώνυμη χώρα της Ασίας-Ειρηνικού, ελήφθησαν ως αντάλλαγμα για μια «χρηματική ανταμοιβή».

Η Μόσχα διαμαρτυρήθηκε στο Τόκιο για τις ενέργειες του προξένου μέσω της διπλωματικής οδού, ανέφερε.

Ο ανώτατος κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Ματσούνο είπε ότι η Μόσχα συνέλαβε τον πρόξενο με «εκφοβιστικό τρόπο» δεσμεύοντάς τον και συγκρατώντας τον, κάτι που ήταν «μια ξεκάθαρη παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις».

«Ο συλληφθείς πρόξενος δεν είχε καμία παράνομη δραστηριότητα», είπε ο Ματσούνο, προσθέτοντας ότι ο Ιάπωνας υφυπουργός Εξωτερικών είπε στον Ρώσο πρεσβευτή στην Ιαπωνία ότι το Τόκιο «πρέπει να λάβει ισοδύναμα μέτρα» και ζήτησε την επίσημη συγγνώμη της Μόσχας.

Ο αποφυλακισμένος πρόξενος θα αναχωρήσει από τη Ρωσία μέχρι την Τετάρτη, είπε ο Ματσούνο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments