Διεθνή

Ρωσία: “Στριμωγμένος” στη γωνία ο “ασταθής” Πούτιν απειλεί με πυρηνικά

Ρωσία: “Στριμωγμένος” στη γωνία ο “ασταθής” Πούτιν απειλεί με πυρηνικά

Πηγή Φωτογραφίας: Al Jazeera/bing/kremlin

Στο ερώτημα αν η παγκόσμια ειρήνη συνιστά συνάρτηση της ψυχικής υγείας του Ρώσου Προέδρου, η απάντηση είναι «μάλλον, ναι»

Ο Ρώσος Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, βρίσκεται βλέπει το ιδεολογικό οικοδόμημά του να καταρρέει μετά από 23 χρόνια και να το απειλεί.

Απομονωμένος από τη διεθνή κοινότητα και με μία πετυχημένη ουκρανική αντεπίθεση, ο Ρώσος πρόεδρος κήρυξε μερική επιστράτευση και επανέφερε με ένταση την πυρηνική απειλή, σε μια προσπάθεια να φανεί ότι ηγείται των εξελίξεων. Στο διάγγελμά του, η «ειδική ρωσική επιχείρηση» στην Ουκρανία ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε σε μερική επιστράτευση 300.000 Ρώσους πολίτες, προειδοποιώντας παράλληλα τη Δύση ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» (και τα πυρηνικά), για να πετύχει τον πολιτικό σκοπό του, ήτοι την οριστική ενσωμάτωση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία.

Παρότι για μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας πρόκειται «για μια κλιμάκωση που γεννήθηκε από την απόγνωση», όπως επισήμανε πρώτος ο Πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, εξηγώντας πως η κίνηση Πούτιν «δείχνει ότι η Ουκρανία δυναμώνει και πλησιάζει στη νίκη», εντούτοις η αγωνία παραμένει διάχυτη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ως προς το βάσιμο της απειλής του Ρώσου Προέδρου, που ζυγίζει τώρα τις αντιδράσεις της ρωσικής κοινής γνώμης, η φωνή της οποίας ακούγεται πιο συντονισμένα από ποτέ, αντιδρώντας στους δρόμους και τις πλατείες 38 ρωσικών πόλεων, στο άκουσμα της μερικής επιστράτευσης.

Με ορόσημο την επιστράτευση, η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί τρομοκρατημένη αν ο Ρώσος Πρόεδρος θα πατήσει το κουμπί. Τον παγκόσμιο συναγερμό, άλλωστε, μπροστά στην επανάληψη του ολέθρου του Αυγούστου του 1945 στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, επέτεινε η δήλωση του «αναμεταδότη» του Βλαντιμίρ Πούτιν και πρώην Πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος προειδοποίησε ότι τα πυρηνικά όπλα «μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία του Ντονμπάς και άλλων εδαφών μετά τα δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία», για να προσθέσει πως «το δυτικό κατεστημένο, γενικά όλοι οι πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ, πρέπει να καταλάβουν ότι η Ρωσία έχει επιλέξει το δικό της δρόμο. Δεν υπάρχει επιστροφή».

Προειδοποίηση Ουάσινγκτον σε Πούτιν για «καταστροφικές» συνέπειες

Από την πλεύρα τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνουν ότι θα απαντήσουν αποφασιστικά σε οποιαδήποτε ρωσική χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ουκρανίας και έχουν ξεκαθαρίσει στη Μόσχα τις «καταστροφικές συνέπειες» που θα αντιμετωπίσει.

«Εάν η Ρωσία περάσει αυτή τη γραμμή, θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν αποφασιστικά», δήλωσε χθες ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν περιέγραψε τη φύση της σχεδιαζόμενης απάντησης των ΗΠΑ στις δηλώσεις του, αλλά ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον έχει σε ιδιωτικές συνομιλίες με τη Μόσχα «διευκρινίσει με περισσότερες λεπτομέρειες τι ακριβώς θα σήμαινε αυτό».

Για μερίδα αναλυτών, ο πυρηνικός εφιάλτης, δηλαδή η μετατροπή του Ψυχρού Πολέμου σε «θερμή σύγκρουση» με τη χρήση πυρηνικών όπλων, είναι ένα σενάριο που έχει βγει από τα συρτάρια των κινηματογραφιστών επιστημονικής φαντασίας, αφού ακόμη και αυτοί αδυνατούν να «ψυχαναλύσουν» το λαβωμένο δικτάτορα.

Αντίθετα, έμπιστος του ολιγάρχης είχε εξομολογηθεί προ μηνών πως η «ψυχιατρική υγεία του Ρώσου Προέδρου είναι κακή» και η πιθανότητα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα «πολύ πραγματική», τηρώντας, για ευνόητους λόγους, την ανωνυμία του. Στο ερώτημα αν η παγκόσμια ειρήνη συνιστά συνάρτηση της ψυχικής υγείας του Ρώσου Προέδρου, η απάντηση είναι «μάλλον, ναι», καθώς φέρεται πως είναι ο ίδιος που δίνει εντολές τις τελευταίες ημέρες στους στρατηγούς του αναφορικά με την επιχειρησιακή εξέλιξη του μετώπου στην Ουκρανία, μολονότι οι θεωρίες -συνωμοσίας και όχι μόνο- οργιάζουν εδώ και καιρό για το αν τελικά πάσχει από καρκίνο, Πάρκινσον ή Αλτσχάιμερ. Παρότι η δημόσια εικόνα του είναι απόλυτα προσεγμένη, ο έντονος βήχας που μετέθεσε το διάγγελμά του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά μία ημέρα πυροδότησε εκ νέου σενάρια για την εύθραυστη υγεία του Ρώσου «μονάρχη», η οποία περιγράφεται πιο εύθραυστη και από τις γραμμές των ρωσικών δυνάμεων στο Ντονμπάς.«Φοβάται ξεκάθαρα»

Άλλωστε, ο προσωπικός του φόβος αντί αυτού μιας συντριπτικής ήττας συνιστά κατά τον Τίμοθι Σνάιτερ, Καθηγητή Ιστορίας Richard C. Levin στο Πανεπιστήμιο Yale, συνιστά το μοναδικό κριτήριο βάσει του οποίου ενεργεί ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. «Δεν είναι μόνο οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία που υποχωρούν. Ο ίδιος ο Πούτιν φοβάται ξεκάθαρα. Έκανε κάτι που προφανώς δεν ήθελε να κάνει. Η ανακοίνωση της κινητοποίησης δείχνει ότι φοβάται τους φασίστες αντιπάλους του περισσότερο από ότι φοβάται το ρωσικό κοινό» σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ερμηνεύοντας την αγωνία του Πούτιν ως «σύμπτωμα ενός χαμένου πολέμου, αλλά όχι ως κάποια δύναμη που θα τον τερματίσει».

Την ίδια ώρα, τα μηνύματα οργής και αποδοκιμασίας έχουν μετατραπεί σε λέξεις- κλειδιά στις μηχανές αναζήτησης, προκειμένου να αναζητηθούν ασφαλείς οδοί διαφυγής από την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έλκουν οι περιπτώσεις των εξαιρέσεων, οι οποίες επισήμως αφορούν μόνο τους εν ενεργεία φοιτητές, ανεπισήμως, ωστόσο, συμπεριλαμβάνουν σχεδόν στο σύνολό τους, τους πάμπλουτους γόνους της ρωσικής αυλής, όπως στην περίπτωση του γιου του εκπροσώπου Τύπου του Προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε πως «θα λύσει αυτό το πρόβλημα σε άλλο επίπεδο», όταν εκλήθη από φαρσέρ να… καταταγεί στο στρατό, αποφεύγοντας με κυνισμό την υποχρεωτική εφεδρεία, λόγω γνωριμιών και διασυνδέσεων.

Με σύσσωμη την αντιπολίτευση στη Ρωσία να καλεί σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις, ο ηγέτης της και κρατούμενος, Αλεξέι Ναβάλνι, εκτίμησε -σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του μέσα από τις φυλακές- πως ο Πούτιν «θέλει να λερώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε αυτό το αίμα». Εκτός από αυτό των Ρώσων στρατιωτών, αν θα χυθεί και το δικό του, πότε και με ποιες συνέπειες για την ανθρωπότητα, συνιστά, σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα που όλο και περισσότεροι θα πλήρωναν να απαντηθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments