Διεθνή

Ενεργειακή κρίση: Η Gazprom απειλεί με “μπλόκο”στις ροές και την ουκρανική Naftogaz

Ενεργειακή κρίση: Η Gazprom απειλεί με “μπλόκο”στις ροές και την ουκρανική Naftogaz
Ο ρωσικός κολοσσός απείλησε με επιβολή κυρώσεων κατά της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Ουκρανίας, που πιθανότατα θα οδηγούσαν σε περικοπές των ροών

“Λάδι στη φωτιά” της ενεργειακής ανασφάλειας ρίχνει η Ρωσία, απειλώντας αυτή τη φορά τις μεταφορές μέσω Ουκρανίας.Ο ρωσικός κολοσσός απείλησε με επιβολή κυρώσεων κατά της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Ουκρανίας, που πιθανότατα θα οδηγούσαν σε περικοπές των ροών.

Η Gazprom, σε ανακοίνωση της, προειδοποιεί πως εκλαμβάνει ως «μη φιλικό βήμα» την απόφαση της Naftogaz να προχωρήσει σε ανάληψη νομικής δράσης αναφορικά με τις χρεώσεις διαμετακόμισης του φυσικού αερίου. Απείλησε δε, ευθέως την ουκρανική κρατική εταιρεία, η οποία στράφηκε στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας (ICC), πως αν προχωρήσει την υπόθεση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ρωσικές κυρώσεις.

«Πρακτικά κάτι τέτοιο θα σημάνει ένα μπλόκο στην κάλυψη των υποχρεώσεων της Gazprom» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ρωσικός κολοσσός.

Η ουκρανική εταιρεία απευθύνθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας αναφορικά με τη διαμάχη που αφορά τις χρεώσεις διαμετακόμισης, όπως ορίζονται από τη συμφωνία που είχε γίνει το 2019. Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι βάσει των όρων, η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να προμηθεύει το ουκρανικό δίκτυο αγωγών με μια συγκεκριμένη ποσότητα αερίου ή να καταβάλει χρεώσεις για την χωρητικότητα που δεν καλύπτει.

Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη προκάλεσε αυτόματα νέους τριγμούς στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, που σε συνδυασμό και με την υπόθεση των περίεργων διαρροών στον Nord Stream, καταγράφουν άλμα ύψους 19% σήμερα στα 207 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Στα επίπεδα αυτά βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Θυμίζουμε πως η Ρωσία έχει ήδη κόψει τις ροές αερίου προς την Ευρώπη κατά περίπου 80% μέσω της βορειοδυτικής γραμμής των αγωγών. Όμως, οι ποσότητες αερίου που έφταναν στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, όπως και μέσω της νότιας διαδρομής του TurkStream, παρέμεναν ακόμη σε καλύτερα επίπεδα.

Σημειωτέον πως η Gazprom, στην ανακοίνωση της, εκφράζει αμφιβολίες και για την ορθότητα της νομικής διαδικασίας, καθώς έδρα του δικαστηρίου είναι η Ζυρίχη της Ελβετίας, μια χώρα που η Ρωσία πλέον κατατάσσει επισήμως στα μη φιλικά κράτη λόγω των κυρώσεων που έχει υιοθετήσει εναντίον της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments