Διεθνή

Reuters: Πώς η ενεργειακή κρίση απειλεί με black out τα κινητά

Reuters: Πώς η ενεργειακή κρίση απειλεί με black out τα κινητά

Πηγή Φωτογραφίας: mybroadband

Αξιωματούχοι του κλάδου των τηλεπικοινωνιών φοβούνται ότι ένας βαρύς χειμώνας θα βάλει σε δοκιμασία την υποδομή των τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, αναγκάζοντας εταιρείες και κυβερνήσεις να προσπαθήσουν να μετριάσουν τον αντίκτυπο

Κάποτε ήταν αδιανόητο, τώρα όμως φαντάζει πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Τα κινητά τηλέφωνα θα μπορούσαν να “σιγήσουν” σε όλη την Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, καθώς οι διακοπές ρεύματος ή ο περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας μπορούν να εξουδετερώσουν τμήματα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου μέσω της βασικής οδού εφοδιασμού της Ευρώπης στον απόηχο της σύγκρουσης στην Ουκρανία έχει αυξήσει τις πιθανότητες για ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας. Στη Γαλλία, η κατάσταση επιδεινώνεται από το κλείσιμο πολλών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής για συντήρηση.

Αξιωματούχοι του κλάδου των τηλεπικοινωνιών φοβούνται ότι ένας βαρύς χειμώνας θα βάλει σε δοκιμασία την υποδομή των τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, αναγκάζοντας εταιρείες και κυβερνήσεις να προσπαθήσουν να μετριάσουν τον αντίκτυπο.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αρκετά εφεδρικά συστήματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για να χειριστούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, δήλωσαν τέσσερα στελέχη των τηλεπικοινωνιών, αυξάνοντας την προοπτική διακοπών της κινητής τηλεφωνίας.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας, προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι επικοινωνίες μπορούν να συνεχιστούν ακόμη και αν οι διακοπές ρεύματος καταλήξουν να εξαντλήσουν τις εφεδρικές μπαταρίες που είναι εγκατεστημένες στις χιλιάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας που είναι απλωμένες σε όλη την επικράτειά τους.

Η Ευρώπη έχει σχεδόν μισό εκατομμύριο πύργους τηλεπικοινωνιών και οι περισσότεροι από αυτούς διαθέτουν εφεδρικές μπαταρίες που διαρκούν περίπου 30 λεπτά για να λειτουργήσουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Γαλλία

Στη Γαλλία, ένα σχέδιο που προτάθηκε από τον διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας Enedis, περιλαμβάνει πιθανές διακοπές ρεύματος έως και δύο ωρών στο χειρότερο σενάριο, ανέφεραν δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Τα γενικά μπλακ-άουτ θα επηρεάσουν μόνο τμήματα της χώρας εκ περιτροπής. Οι βασικές υπηρεσίες όπως τα νοσοκομεία, η αστυνομία και η κυβέρνηση δεν θα επηρεαστούν, ανέφεραν οι πηγές.

Η γαλλική κυβέρνηση, οι φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών και η Enedis, μια μονάδα της κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας κοινής ωφελείας EDF, είχαν συνομιλίες για το θέμα το καλοκαίρι, ανέφεραν η γαλλική κυβέρνηση και οι πηγές.

Σουηδία, Γερμανία και Ιταλία

Οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες στη Σουηδία και τη Γερμανία έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για πιθανές ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας .

Η σουηδική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών PTS συνεργάζεται με τηλεπικοινωνιακούς φορείς και άλλους κυβερνητικούς φορείς για την εξεύρεση λύσεων με τις συζητήσεις να περιλαμβάνουν και το σενάριο το τι θα συμβεί εάν η ηλεκτρική ενέργεια διανεμηθεί με δελτίο.

Η PTS χρηματοδοτεί την αγορά μεταφερόμενων πρατηρίων καυσίμων και κινητών σταθμών βάσης που συνδέονται με κινητά τηλέφωνα για να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες διακοπές ρεύματος, δήλωσε εκπρόσωπος της.

Το ιταλικό λόμπι των τηλεπικοινωνιών είπε στο Reuters ότι θέλει το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας να αποκλειστεί από οποιαδήποτε διακοπή ρεύματος ή διακοπή εξοικονόμησης ενέργειας και θα το συζητήσει με τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας.

Οι διακοπές ρεύματος αυξάνουν την πιθανότητα βλάβης των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων εάν υποστούν απότομες διακοπές, δήλωσε ο επικεφαλής του λόμπι των τηλεπικοινωνιών Μάσιμο Σάρμι σε συνέντευξή του.

Οι κατασκευαστές εργαλείων τηλεπικοινωνιών Nokia  και Ericsson  συνεργάζονται με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να μετριάσουν τις επιπτώσεις μιας έλλειψης ρεύματος, ανέφεραν τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Και οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι Ευρωπαίοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι πρέπει να αναθεωρήσουν τα δίκτυά τους για να μειώσουν την επιπλέον κατανάλωση ενέργειας και να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους χρησιμοποιώντας πιο αποδοτικά ραδιόφωνα σχέδια, δήλωσαν τα τέσσερα στελέχη των τηλεπικοινωνιών.

Για να εξοικονομήσουν ενέργεια, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών χρησιμοποιούν λογισμικό για να βελτιστοποιήσουν τη ροή της κυκλοφορίας, να κάνουν τους πύργους να «κοιμούνται» όταν δεν χρησιμοποιούνται και να απενεργοποιούν διαφορετικές ζώνες φάσματος, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών συνεργάζονται επίσης με τις εθνικές κυβερνήσεις για να ελέγξουν εάν υπάρχουν σχέδια για τη διατήρηση κρίσιμων υπηρεσιών.

Στη Γερμανία, η Deutsche Telekom διαθέτει 33.000 κινητούς ραδιοφωνικούς ιστότοπους (πύργους) και τα κινητά της συστήματα έκτακτης ανάγκης μπορούν να υποστηρίξουν μόνο έναν μικρό αριθμό από αυτούς ταυτόχρονα, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η Deutsche Telekom θα χρησιμοποιήσει κινητά συστήματα τροφοδοσίας έκτακτης ανάγκης που βασίζονται κυρίως στο ντίζελ σε περίπτωση παρατεταμένων διακοπών ρεύματος.

Η Γαλλία έχει περίπου 62.000 κινητούς πύργους και η βιομηχανία δεν θα είναι σε θέση να εξοπλίσει όλες τις κεραίες με νέες μπαταρίες, δήλωσε η πρόεδρος του FFT Liza Bellulo.

Συνηθισμένες στην αδιάλειπτη παροχή ρεύματος για δεκαετίες, οι ευρωπαϊκές χώρες συνήθως δεν διαθέτουν γεννήτριες που να παρέχουν εφεδρική ισχύ για μεγαλύτερη διάρκεια.

«Είμαστε λίγο κακομαθημένοι ίσως σε μεγάλα μέρη της Ευρώπης όπου η ηλεκτρική ενέργεια είναι αρκετά σταθερή και καλή», δήλωσε στέλεχος του κλάδου των τηλεπικοινωνιών. «Οι επενδύσεις στον τομέα αποθήκευσης ενέργειας ήταν ίσως λιγότερες από ό,τι σε ορισμένες άλλες χώρες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments