Διεθνή

Μπλίνκεν: Καταδικάζει μια «νέα κατάληψη εδαφών» από την Ρωσία

Μπλίνκεν: Καταδικάζει μια «νέα κατάληψη εδαφών» από την Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: share.america.gov/bing

«Τα ψευδεπίγραφα φιλορωσικά δημοψηφίσματα στην Ουκρανία είναι μια μάταιη προσπάθεια να συγκαλυφθεί αυτό που συνιστά ακόμη μια αρπαγή γης» από την Ρωσία, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Σε πολύ αυστηρή, αλλά και σαφή γλώσσα απευθύνθηκε στην Ρωσική Ομοσπονδία και, συνολικά, στην διεθνή κοινότητα ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, αναφορικά με την επικείμενη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από την Μόσχα.

«Τα ψευδεπίγραφα φιλορωσικά δημοψηφίσματα στην Ουκρανία είναι μια μάταιη προσπάθεια να συγκαλυφθεί αυτό που συνιστά ακόμη μια αρπαγή γης» από την Ρωσία, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: τα αποτελέσματα ενορχηστρώθηκαν από τη Μόσχα και δεν αντικατοπτρίζουν τη βούληση του λαού της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα προεδρεύσει την Παρασκευή στο Κρεμλίνο σε μια τελετή υπογραφής για την προσάρτηση στη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών εδαφών, όπου έγιναν δημοψηφίσματα τις τελευταίες ημέρες, στο τέλος των οποίων το «ναι» κέρδισε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία.

«Οποιαδήποτε απόφαση να προχωρήσουμε στην προσάρτηση των περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα δεν έχει νομική βάση και πρέπει να καταδικαστεί», έχει τονίσει και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι αυτή η ενσωμάτωση ουκρανικών εδαφών στην Ρωσία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, θα συνιστούσε μια «επικίνδυνη κλιμάκωση».

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Κρεμλίνου θα προεδρεύσει της ειδικής τελετής στη Μόσχα την Παρασκευή για την υπογραφή της προσάρτησης στη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών εδαφών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του. Αυτή η ενοποίηση θα καλύψει τις επαρχίες Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, που αντιστοιχούν περίπου στο 15% του εδάφους της Ουκρανίας, στα ανατολικά και νότια της χώρας. Με την «ειδική στρατιωτική του επιχείρηση» που πραγματοποιήθηκε στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος ηγέτης έδειξε ότι εργάζεται για μια «πιο δίκαιη παγκόσμια τάξη».

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, ύστερα από ένα «δημοψήφισμα» που δεν αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζεται να ενσωματώσει επίσημα τέσσερις ουκρανικές περιοχές στη Ρωσία. Ο Ρώσος Πρόεδρος θα επισημοποιήσει αυτήν την προσάρτηση στη Μόσχα την Παρασκευή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments