Διεθνή

Ανακατάληψη της κομβικής πόλης Λιμάν από τους Ουκρανούς

Ανακατάληψη της κομβικής πόλης Λιμάν από τους Ουκρανούς

Πηγή Φωτογραφίας: ukranews

Η πόλη Λιμάν βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Ουκρανίας και αποτελεί πόλη – κλειδί για την εξέλιξη του πολεμικής σύγκρουσης

Σε ανακατάληψη της κομβικής σημασίας πόλης Λιμάν προέβη με επιτυχία ο ουκρανικός στρατός, μια μέρα μετά τη λεγόμενη «επισημοποίηση» ουκρανικών εδαφών από το καθεστώς Πούτιν.

Την είδηση επιβεβαίωσε και το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η πόλη Λιμάν βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Ουκρανίας και αποτελεί πόλη – κλειδί για την εξέλιξη του πολεμικής σύγκρουσης. Ο σιδηροδρομικός κόμβος, που βρίσκεται στη Λιμάν, έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ρωσία και τα στρατεύματά της.

Η απώλεια της πόλης συνιστά μία ακόμη σημαντική απώλεια στην αλυσίδα ουκρανικών ανακαταλήψεων, που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα.

Για αρκετές εβδομάδες, ο ουκρανικός στρατός έχει σημειώσει σημαντικά εδαφικά κέρδη στην περιοχή του Χαρκόβου, βορειοδυτικά του Ντόνετσκ, όπου βρίσκεται η Λιμάν.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις αεροπορικής επίθεσης εισέρχονται στη Λιμάν, στην περιοχή του Ντόνετσκ», ανέφερε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας. Σε ένα βίντεο διάρκειας ενός λεπτού, που συνοδεύει το μήνυμα, φαίνονται δύο Ουκρανοί στρατιώτες να κυματίζουν και μετά να κρεμούν την γαλαζοκίτρινη εθνική σημαία, δίπλα στην επιγραφή «Λιμάν», στην είσοδο της πόλης.

«Απλώνουμε την εθνική μας σημαία και την τοποθετούμε στην επικράτειά μας. Η Λιμάν θα είναι πάντα μέρος της Ουκρανίας», είπε ένας από τους δύο στρατιώτες, χαμογελώντας.

Από την πλευρά του, ο ρωσικός στρατός επιβεβαίωσε την αποχώρησή του από την πόλη: «Επειδή βρεθήκαμε περικυκλωμένοι, τα συμμαχικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από τη Λιμάν σε πιο ευνοϊκές γραμμές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Ο Σέρχι Τσερεβάττι, εκπρόσωπος των ανατολικών ουκρανικών δυνάμεων, έδειξε επίσης ότι στρατεύματα από το Κίεβο είχαν καταλάβει πέντε χωριά γύρω από τη Λιμάν, τονίζοντας την αυξανόμενη πίεση στους Ρώσους στρατιώτες που είναι τώρα παγιδευμένοι εκεί.

Ο κυβερνήτης της γειτονικής επαρχίας Λουχάνσκ Σέρχιι Γκαϊντάι είχε δηλώσει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονται «στο καζάνι» της Λιμάν «έχουν τρεις επιλογές: να φύγουν, να πεθάνουν όλοι μαζί ή να παραδοθούν».

Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται την επομένη της προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και αμαυρώνουν περαιτέρω τη δημόσια εικόνα του ρωσικού στρατού, τον οποίο το Κρεμλίνο επιδιώκει να παρουσιάζει ως ατρόμητο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments