Διεθνή

Ερντογάν μετά το «μήνυμα» Μενέντεζ: «Ξέρουμε ποιος εξαπέλυσε την Ελλάδα εναντίον μας»

Ερντογάν μετά το «μήνυμα» Μενέντεζ: «Ξέρουμε ποιος εξαπέλυσε την Ελλάδα εναντίον μας»

Πηγή Φωτογραφίας: Bloomberg/reuters

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας έκανε πάλι σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας έκανε πάλι σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας την χώρα μας να απέχει από προκλήσεις που θα οδηγήσουν την ίδια και τον λαό της στην καταστροφή. «Ξέρουμε πολύ καλά ποιος εξαπέλυσε την Ελλάδα ξανά πάνω μας μετά από 100 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος. «Γνωρίζουμε το παιχνίδι που παίζεται με αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπονόησε από το βήμα της Βουλής ότι η Ελλάδα είναι «πιόνι» τρίτων χωρών και προέτρεψε την χώρα μας να μην κάνει κινήσεις που θα την οδηγήσουν στην καταστροφή. «Ο οπλισμός της Ελλάδας είναι ασυμβίβαστος με τη λογική, την κατανόηση και τη συμμαχία. Ξέρουμε ποιος προσπαθεί να “αμολήσει” την Ελλάδα πάνω μας. Με κάθε ευκαιρία λέμε ότι έχουμε επίγνωση του παιχνιδιού που παίζεται. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να ακολουθήσει μια πολιτική προβοκάτσιας και δεν θα το κάνει (σσ δεν θα του το επιτρέψουμε). Συμβουλεύουμε την Ελλάδα να απέχει από συμπεριφορές που θα οδηγήσουν τον λαό της στην καταστροφή».

«Ο κόσμος παρασύρεται σε μια μεγάλη δίνη. Η Τουρκία είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο από όλες τις εξελίξεις. Η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να παρακολουθεί τα γεγονότα στην περιοχή της».

ΗΠΑ: Αν θέλει η Τουρκία F-16 να μην πετάνε πάνω από την Ελλάδα

Αν θέλει η Τουρκία F-16, να μην πετάνε πάνω από την Ελλάδα, αυτό ήταν το μήνυμα από τον Αμερικανό Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ προς την Άγκυρα. Η τροπολογία του γερουσιαστή Μενέντεζ που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) βάζει όρους και προϋποθέσεις για την πώληση και αναβάθμιση των F-16.

Ειδικότερα, προβλέπει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι μια τέτοια πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, καθώς και τα μέτρα που έχει λάβει για να διασφαλίσει ότι αυτά τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα. Ησυγκεκριμένη τροπολογία, που κατατέθηκε στην εκδοχή της Γερουσίας για το νομοσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού, είναι πανομοιότυπη με αυτή που είχε καταθέσει ο βουλευτής Κρις Πάππας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Στην τροπολογία του γερουσιαστή Μενέντεζ αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις επιτροπές άμυνας του Κογκρέσου: ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών. (αυτή η πιστοποίηση) πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις εναντίον της Ελλάδας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments