Διεθνή

Εκλογές στη Βουλγαρία: Νίκη Μπορίσοφ δείχνουν τα exit poll – Αμφίβολη η επιστροφή του στην εξουσία

Εκλογές στη Βουλγαρία: Νίκη Μπορίσοφ δείχνουν τα exit poll – Αμφίβολη η επιστροφή του στην εξουσία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Εάν επιβεβαιωθεί, το αποτέλεσμα θα σημάνει σκληρές συνομιλίες συνασπισμού που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο ή ακόμα και σε άλλες εκλογές

 Το κεντροδεξιό κόμμα GERB της Βουλγαρίας του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ φαίνεται σύμφωνα με τα exit polls να παίρνει τη νίκη των πρόωρων εκλογών στη Βουλγαρία, ωστόσο είναι αμφίβολο αν θα επιστρέψει και στην εξουσία.

Τα exit poll του δίνουν προβάδισμα με 23,6%-25,5% των ψηφοδελτίων, έναντι του νασικού αντιπάλου του και πρώην πρωθυπουργού Κιρίλ Πέτκοφ, του οποίου το υπουργικό συμβούλιο κατέρρευσε τον Ιούνιο,με 19,5%-19,9%.

Εάν επιβεβαιωθεί, το αποτέλεσμα θα σημάνει σκληρές συνομιλίες συνασπισμού που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο ή ακόμα και σε άλλες εκλογές.

Είτε θα παρατείνει την πολιτική αστάθεια και θα αυξήσει την προοπτική η Σόφια να χάσει την ημερομηνία-στόχο του 2024 για είσοδο στη ζώνη του ευρώ.

Πολλοί από τους πολιτικούς αντιπάλους του Μπορίσοφ τον κατηγορούν ότι επέτρεψε να εξαπλωθεί η εκτεταμένη διαφθορά κατά τη διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησής του που έληξε πέρυσι, περιπλέκοντας τις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας λειτουργικής πλειοψηφίας.

Αλλά για ορισμένους ψηφοφόρους στο φτωχότερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Μπορίσοφ δίνει μια υπόσχεση σταθερότητας και διπλωματικής ωριμότητας που απαιτούνται για την πλοήγηση στην περίπλοκη σχέση της Βουλγαρίας με τη Ρωσία.

Κάποτε ο βασικός σύμμαχος της Μόσχας στην ΕΕ, η Σόφια απομακρύνθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, και έγινε το πρώτο μέλος της ΕΕ μαζί με την Πολωνία, ένα αντι-ρωσικό γεράκι, που είδε τις προμήθειες φυσικού αερίου της να διακόπτονται από την Gazprom.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ο Μπορίσοφ φάνηκε να μιλάει προσεκτικά, λέγοντας ότι θα ακολουθήσει τη γραμμή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την πολιτική της Ρωσίας, αλλά έστειλε επίσης ένα μήνυμα στο φιλόρωσο εκλογικό σώμα ότι θα είναι σε θέση να αποκαταστήσει τις σχέσεις μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

«Υπάρχει πόλεμος στον κόσμο… Είναι σημαντικό η χώρα να παραμείνει στην ευρωατλαντική της πορεία», είπε αφού ψήφισε.

Ο Πέτκοφ, ένας 42χρονος απόφοιτος του Χάρβαρντ, ο οποίος αρνείται να κυβερνήσει με τον Μπορίσοφ, είπε την Κυριακή ότι οι Βούλγαροι επιλέγουν μεταξύ της πολιτικής της μεταβατικής περιόδου που αμαυρώθηκε από ενδημικά μοσχεύματα και μιας πιο διαφανούς Βουλγαρίας που θα ήταν ένα αξιόπιστο μέλος της ΕΕ.

Αναλυτές λένε ότι τα πολιτικά κόμματα, έχοντας επίγνωση των οικονομικών κινδύνων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έναν δύσκολο χειμώνα μπροστά και την απογοήτευση των ψηφοφόρων από την πολιτική αστάθεια, θα μπορούσαν να βάλουν πίσω τις διαφορές τους και να επιλέξουν μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Έως και έξι άλλες ομάδες αναμενόταν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού τουρκικού κόμματος MRF, των Σοσιαλιστών και της φιλορωσικής, εθνικιστικής Αναγέννησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments