Pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Θοδωρής Κουτμερίδης
Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης

Με την
Σοφία Χύτου

Θοδωρής Κουτμερίδης στο pagenews.gr: Το τέλος της αφθονίας αλλά όχι για όλους, κάποιοι θησαυρίζουν

Ο Θοδωρής Κουτμερίδης Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης αναφέρθηκε σε θέματα ενέργειας, οικονομίας αλλά και στα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Ο Θοδωρής Κουτμερίδης Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου όπου αναφέρθηκε σε θέματα ενέργειας, οικονομίας αλλά και στα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Θοδωρής Κουτμερίδης στο pagenews: Για την ενεργειακή και οικονομική κρίση

Ο κ. Κουτμερίδης σημείωσε: “Ας ξεκινήσουμε με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, ο πληθωρισμός αυξάνεται ραγδαία, βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ στο 9,1% στην Ευρώπη και ακόμη υψηλότερα στην Ελλάδα στο 11,4% με βάση τα τελευταία στατιστικά του Αυγούστου. Αυτές οι καταθλιπτικές στατιστικές παίρνουν διαστάσεις επισιτιστικής κρίσης και οδηγούν σε έναν από τους δυσκολότερους χειμώνες που έχουμε βιώσει. Αναφορικά με την χρηματοοικονομική κρίση του 2008 μπορεί τα αίτια και η αφετηρία της κρίσης του 2008 και της πολλαπλής κρίσης που αντιμετωπίζουμε σήμερα να είναι διαφορετικά αλλά οι συνέπειες στο μέσο πολίτη θα είναι οι ίδιες και χειρότερες. Σχεδόν 1 στους 3 συμπολίτες μας θα βρεθεί αντιμέτωπος με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Στον τομέα αυτό η χώρα μας βρίσκεται δυστυχώς σε μια από τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης και οι μόνες χώρες που μας ξεπερνούν είναι η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουν χειρότερη επίδοση…”σημείωσε ο κ. Κουτμερίδης.

“Δυστυχώς το μείγμα πολιτικών που εφαρμόστηκε τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη και παγκοσμίως δεν είναι ικανό για να αντιστρέψει αυτό το πολύ κακό δυσμενές κλίμα που επικρατεί, που είναι ένα κλίμα ανασφάλειας, φόβου, απόγνωσης. Το ποιο δυστυχές κατά την άποψή μου είναι ότι κάποιες από αυτές τις συνέπειες θα μπορούσαμε αν όχι να της είχαμε αποφύγει πλήρως τουλάχιστον να είχαν εξομαλυνθεί κατά κάποιο βαθμό..” ανέφερε.

Θοδωρής Κουτμερίδης στο pagenews: Για τα μέτρα στήριξης

“Θεωρώ ότι είναι αυτό που λέμε too little, too late. Τα μέτρα που πάρθηκαν πρόσφατα από την ελληνική κυβέρνηση έχουν περισσότερο το χαρακτήρα προεκλογικών εξαγγελιών παρά μέτρα που θα μπορούσαν να χαράξουν μια ανάκαμψη για τα ελληνικά νοικοκυριά. Συγκεκριμένα αυτά που θα έπρεπε να μας προβληματίσουν είναι γιατί ο πληθωρισμός είναι τόσο μεγαλύτερος σε σχέση με αυτόν της Ευρωζώνης;” υπογράμμισε ο κ. Κουτμερίδης.