Διεθνή

Κρεμνλίνο: “Υποχρεωτική” η συμμετοχή της Ρωσίας στις έρευνες για τις διαρροές στον Nord Stream

Κρεμνλίνο: “Υποχρεωτική” η συμμετοχή της Ρωσίας στις έρευνες για τις διαρροές στον Nord Stream
Η συμμετοχή της ρωσικής πλευράς στην εξέταση της κατεστραμμένης περιοχής και στη διερεύνηση του τι συνέβη θα πρέπει να είναι υποχρεωτική, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ

 Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία πρέπει να συμμετάσχει στις έρευνες για τις εκρήξεις της περασμένης εβδομάδας στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

«Μέχρι στιγμής, από εκείνες τις συνεντεύξεις Τύπου που πραγματοποιήθηκαν στη Δανία και τη Σουηδία, έχουμε ακούσει ανησυχητικές δηλώσεις ότι αποκλείεται οποιαδήποτε συνεργασία με τη ρωσική πλευρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Εμείς, προφανώς, θα περιμένουμε κάποια διευκρίνιση επ’ αυτού καθώς πιστεύουμε ότι, οπωσδήποτε, η συμμετοχή της ρωσικής πλευράς στην εξέταση της κατεστραμμένης περιοχής και στη διερεύνηση του τι συνέβη θα πρέπει να είναι υποχρεωτική».

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΝΑΤΟ λένε ότι οι δύο αγωγοί Nord Stream δέχθηκαν επίθεση σε μια πράξη δολιοφθοράς, η οποία έχει αναστατώσει περαιτέρω τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας μετά από μήνες έντασης .

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, ισχυρισμοί που απορρίφθηκαν από την Ουάσιγκτον. Η Ρωσία έχει απορρίψει ως «ανόητες θεωρίες της Δύσης» ότι σαμποτάρει η ίδια τους αγωγούς.

Οι φορείς εκμετάλλευσης των δύο αγωγών μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας δήλωσαν ότι επί του παρόντος δεν είναι σε θέση να επιθεωρήσουν τα κατεστραμμένα τμήματα λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από τις δανικές και σουηδικές αρχές, στα ύδατα των οποίων σημειώθηκαν οι εκρήξεις και οι διαρροές.

Η Nord Stream 2 AG , φορέας εκμετάλλευσης του δεύτερου αγωγού με έδρα την Ελβετία, δήλωσε την Τρίτη ότι θα εξετάσει την κατάσταση των αγωγών μόλις ολοκληρωθεί η αστυνομική έρευνα για τον «τόπο του εγκλήματος» και αρθεί ο κλοιός.

Αργότερα την Τρίτη, η Nord Stream AG, φορέας εκμετάλλευσης του παλαιότερου αγωγού Nord Stream 1, δήλωσε ότι είχε ενημερωθεί από τις δανικές αρχές ότι η λήψη των απαραίτητων αδειών για τη διενέργεια επιθεώρησης μπορεί να διαρκέσει πάνω από 20 εργάσιμες ημέρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments