Διεθνή

Τρας εν μέσω εσωκομματικών πυρών

Τρας εν μέσω εσωκομματικών πυρών

Πηγή Φωτογραφίας: ladbible

Η Τρας αμφισβητήθηκε ανοιχτά από βουλευτές και μέλη της κυβέρνησής της, διότι υποχρεώθηκε να πάρει πίσω την κατάργηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή

Τα πρώτα βέλη της εσωκομματικής αμφισβήτησης δέχθηκε η Λιζ Τρας, ένα μόλις μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Συγκεκριμένα, η Λιζ Τρας κάλεσε σήμερα τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματός της να την εμπιστευτούν για να οδηγήσει τη Βρετανία στην οικονομική και ενεργειακή διέξοδο, παρά την έντονη κριτική που δέχεται για τον πρώτο μήνα της διακυβέρνησής της, ο οποίος χαρακτηρίζεται από μέλη των Τόρηδων ως «χαοτικός».

Παρά το ότι το ετήσιο συνέδριο των Συντηρητικών λαμβάνει χώρα σε μια ατμόσφαιρα αμαυρωμένη από εσωτερική διχόνοια και σύγχυση γύρω από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, η Τρας θέλησε να καθησυχάσει το κόμμα της, τους πολίτες και τους επενδυτές σχετικά με την αποτελεσματικότητα του σχεδίου της για την αναζωογόνηση της βρετανικής οικονομίας.

Ενώ ορισμένοι συντηρητικοί βουλευτές αμφισβητούν ανοιχτά τη θέση της ως επικεφαλής της κυβέρνησης, στον απόηχο σαφώς δυσμενών δημοσκοπήσεων, η Τρας προσπάθησε να επιβεβαιώσει εκ νέου την εξουσία της στο κόμμα, επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα.

«Είμαι έτοιμη να κάνω δύσκολες επιλογές. Μπορείτε να με εμπιστευτείτε ότι θα κάνω το σωστό», είπε.

«Βιώνουμε μια ζωτική στιγμή για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ζούμε σε μια περίοδο έντονων καιρικών συνθηκών και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Είμαι αποφασισμένη να πάω τη Βρετανία μπροστά, να περάσει μέσα από την καταιγίδα και να βγει πιο δυνατή», πρόσθεσε.

Αυτό το συνέδριο θα έπρεπε να ήταν μια στιγμή προσωπικής δόξας για την Τρας μετά τον διορισμό της ως πρωθυπουργού στις 6 Σεπτεμβρίου, μετά από εσωκομματική ψηφοφορία, αλλά μετατράπηκε σε εφιάλτη για την ίδια, ύστερα από την παρουσίαση στις 23 Σεπτεμβρίου ενός σχεδίου οικονομικής τόνωσης, που αποδυνάμωσε τη λίρα και διόγκωσε το δημόσιο χρέος.

Η Τρας αμφισβητήθηκε ανοιχτά από βουλευτές και μέλη της κυβέρνησής της, διότι υποχρεώθηκε να πάρει πίσω την κατάργηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή

«Η μείωση των φόρων είναι το σωστό, ηθικά και οικονομικά», επέμεινε η Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κλίμακα της πρόκλησης είναι «τεράστια».

Ορισμένοι Συντηρητικοί φοβούνται ότι, για να χρηματοδοτήσει το πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων της, η Λιζ Τρας θα υπαναχωρήσει από τη δέσμευσή της να αναπροσαρμόσει τα κοινωνικά επιδόματα, ακριβώς τη στιγμή που εκατομμύρια βρετανικές οικογένειες υποφέρουν από τις αυξανόμενες τιμές.

Η Πρωθυπουργός, ωστόσο, φαίνεται να υπερασπίζεται το «ριζοσπαστικό» της σχέδιο, ακόμη κι αν αυτό σήμαινε στην πράξη τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. «Για πάρα πολύ καιρό, η πολιτική συζήτηση κυριαρχείται από το πώς να χωρίσουμε τα κομμάτια μιας περιορισμένης οικονομικής πίτας. Αντίθετα, πρέπει να κάνουμε την πίτα μεγαλύτερη, ώστε όλοι να έχουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι», τόνισε.

Η Τρας περνά δύσκολες εσωκομματικές στιγμές, γεγονός που είναι πρωτόγνωρο για την αρχηγό ενός κόμματος, που εκλέχθηκε πριν από ένα μόλις μήνα.

Ωστόσο, η Πρόεδρος των Συντηρητικών φαίνεται να είναι αποφασισμένη να γυρίσει τα εις βάρος της προγνωστικά και σε αυτό συντείνουν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι οποίες καταγράφουν μια μείωση της διαφοράς από τους κεντροαριστερούς Εργατικούς κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments