Οδηγός

Επίδομα εργασίας ΟΑΕΔ: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι πρώτη φορά

Επίδομα εργασίας ΟΑΕΔ: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι πρώτη φορά
Το επίδομα εργασίας, καθιερώνεται για πρώτη φορά και είναι το 50% του επιδόματος ανεργίας

Το επίδομα εργασίας, καθιερώνεται για πρώτη φορά και είναι το 50% του επιδόματος ανεργίας για τους δικαιούχους που μπήκαν στην αγορά εργασίας την περίοδο που επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με τις αλλαγές που θα ισχύσουν από το τέλος του 2022, ουσιαστικά, οι ωφελούμενοι θα συνεχίζουν να λαμβάνουν το μισό επίδομα ανεργίας, παράλληλα με τον μισθό τους από την εργασία που βρήκαν.

Επίσης, οι μακροχρόνια άνεργοι άνω των 50 ετών θα λάβουν ένα εφάπαξ επίδομα εργασίας, ύψους 300 ευρώ, που θα δοθεί σε όσους συναινέσουν να καταρτιστεί Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης. Το επίδομα αυτό δίνεται αν και εφόσον ο άνεργος δεν λαμβάνει κάποια από τις παροχές. Να υπενθυμίσουμε πως ενεργοποιείται η διαγραφή από το μητρώο της ΔΥΠΑ για δύο χρόνια σε όσους αρνηθούν τρεις προσφερόμενες θέσεις εργασίας ή πρόγραμμα κατάρτισης.

Ποια η διαδικασία

Ο εργασιακός σύμβουλος της ΔΥΠΑ επικοινωνεί με τον άνεργο και τον ενημερώνει ότι υπάρχει δουλειά που αντιστοιχεί στα προσόντα του. Εάν εκείνος πάει στο ραντεβού με τον εργοδότη, αλλά δεν επιλεγεί, συνεχίζει να παίρνει το επίδομα. Αν όμως απορρίψει τρεις φορές θέσεις που, σύμφωνα με τον σύμβουλό του, «ταιριάζουν» στο προφίλ του, τότε διακόπτεται. Σημαντική παράμετρος σε αυτό το μέτρο είναι δεν αφορά στους πρώτους 12 μήνες επιδότησης. Επίσης, όσοι έχουν εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ έχουν ένα «κόφτη», θα παραμένουν στο μητρώο, αλλά θα χάνουν άλλες παροχές. Όπως Κοινωνικό Τουρισμό, μοριοδοτήσεις και άλλα. Η εγγραφή στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ γίνεται με αίτηση του ανέργου που αναζητά εργασία.

Η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ διασυνδέεται με το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ και με τη διασύνδεση αυτή επιβεβαιώνεται ότι ο κάτοχός της είναι εγγεγραμμένος σ’ αυτό, ή και ότι είναι δικαιούχος επιδομάτων, παροχών και βοηθημάτων από τη ΔΥΠΑ. Μπορεί να παρέχεται υπό μορφή ψηφιακής εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα ή κάρτας που περιέχει επεξεργαστή, ο οποίος επιτρέπει την επιβεβαίωση της ισχύος της, ή με οποιονδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε νέο πρόγραμμα επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων που δίνει voucher έως και 1000 ευρώ. Αφορά στους εργαζόμενους άνω των 18 ετών, που απασχολούνται σε όλους τους κλάδους, ενώ η εκπαίδευση δίνει έμφαση σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments