Οδηγός

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Δόθηκε πράσινο φως για επιδότηση έως 1000 ευρώ

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Δόθηκε πράσινο φως για επιδότηση έως 1000 ευρώ

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Στην έγκριση της ενσωμάτωσης του προγράμματος REPowerEU που προβλέπει μεταξύ άλλων επιδότηση για εγκατάτασταση ηλιακών θερμοσιφώνων στο εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προχώρησε το Ecofin.

Στην έγκριση της ενσωμάτωσης του προγράμματος REPowerEU που προβλέπει μεταξύ άλλων επιδότηση για εγκατάτασταση ηλιακών θερμοσιφώνων στο εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προχώρησε το Ecofin.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, η Ελλάδα θα έχει κέρδη από την ενσωμάτωση του REPowerEU.  Συγκεκριμένα, ο υπουργός τόνισε ότι «οι Υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν χθες, 4 Οκτωβρίου 2022, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ecofin που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο, με συντριπτική πλειοψηφία, την υιοθέτηση της πρότασης αναθεώρησης του Κανονισμού για τη Διευκόλυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης ενός νέου κεφαλαίου, του REPowerEU, κατά την επικαιροποίηση των εθνικών σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRPs)».

Παράλληλα, ανέφερε ότι η εν λόγω πρωτοβουλία ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 18 Μαΐου 2022, με σκοπό την επιτάχυνση του μετασχηματισμού του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή ένδεια και η κλιματική κρίση και να σταματήσει η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα ορυκτά καύσιμα, ιδίως ρωσικής προέλευσης.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «μέτρα που έχουν ήδη ενταχθεί στα εγκεκριμένα εθνικά σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δύναται να συμπεριληφθούν στο νέο κεφάλαιο και να λάβουν πρόσθετη χρηματοδότηση».

Ηλιακοί θερμοσίφωνες με κρατική επιδότηση

Σε τελική φάση υλοποίησης μπαίνει το νέο πρόγραμμα για την επιδότηση αντικατάστασης θερμοσιφώνων με ηλιακούς. Μέσω του προγράμματος θα ενισχυθούν νοικοκυριά για την αντικατάσταση ηλεκτρικών θερμοσιφώνων αλλά και παλιών ηλιακών θερμοσιφώνων με νέους πιο αποδοτικούς ηλιακούς.

Το νέο μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των νοικοκυριών για την αντικατάσταση ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με ηλιακούς ηλιακών αναμένεται να επιδοτεί από 800 έως 1000 ευρώ. Το πρόγραμμα επιδοτήσεων για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες που χρηματοδοτείται από το repowerEU, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδότηση θα δοθεί με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια αντίστοιχα του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» και οι δικαιούχοι θα κάνουν τις αιτήσεις τους μέσω της πλατφόρμας του gov.gr ηλεκτρονικά. Οι δικαιούχοι της δράσης αναμένεται να πληρωθούν το 50% της αξίας του ηλιακού θερμοσίφωνα εάν διαθέτουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments