Κόσμος

Ολλανδία: Μία σύλληψη για πώληση microchips στη Ρωσία για την κατασκευή όπλων

Ολλανδία: Μία σύλληψη για πώληση microchips στη Ρωσία για την κατασκευή όπλων

Πηγή Φωτογραφίας: reviewjournal

Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους σύλληψη στην Ολλανδία, από την επιβολή των κυρώσεων στη Ρωσία, οι οποίες περιλαμβάνουν και την απαγόρευση εξαγωγών ηλεκτρονικών προϊόντων

Στη σύλληψη ενός 55χρονου, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για πώληση μικροκυκλωμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών (chips) προχώρησαν οι Αρχές της χώρας.

Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν εισαγγελείς της υπηρεσίας οικονομικού εγκλήματος, δεδομένου ότι το εν λόγω υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε όπλα στη Ρωσία, παραβιάζοντας την εθνική νομοθεσία για τις κυρώσεις, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους σύλληψη στην Ολλανδία, από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι οποίες περιλαμβάνουν και την απαγόρευση εξαγωγών ηλεκτρονικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα, οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι ο ύποπτος συνελήφθη στο ανατολικό τμήμα της χώρας και πως κατασχέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία που περιλαμβάνουν τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που βρέθηκε στην κατοχή του, τους τραπεζικούς του λογαριασμούς και έγγραφα.

«Οι υποψίες συνίστανται στο ότι ο ύποπτος παρέδωσε μεταξύ άλλων πραγμάτων microchips σε οντότητες και εταιρείες στην Ρωσία», ανάφερε σε ανακοίνωση της η υπηρεσία οικονομικού εγκλήματος της χώρας (FIOD).

«Αυτά τα μικροκυκλώματα (microchips) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή όπλων».

Ακόμη, στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο ύποπτος «υποκρίθηκε συνειδητά» ότι τα προϊόντα που εξήγαγε θα χρησιμοποιούνταν οπουδήποτε αλλού εκτός από τον πραγματικό τους προορισμό, που ήταν η Ρωσία.

Ο άνδρας συνελήφθη στις 30 Σεπτεμβρίου και παραμένει υπό κράτηση έπειτα από δικαστική απόφαση, σημειώνει επιπλέον η FIOD.

Ολλανδοί εισαγγελείς και τελωνειακοί αξιωματικοί συνεργάσθηκαν από κοινού για την σύλληψη του με την υποστήριξη του οργανισμού επιβολής του νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Europol.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments