Διεθνή

Στον φυλακισμένο Λευκορώσο Άλες Μπιαλιάτσκι και δύο οργανισμούς το Νόμπελ Ειρήνης 2022

Στον φυλακισμένο Λευκορώσο Άλες Μπιαλιάτσκι και δύο οργανισμούς το Νόμπελ Ειρήνης 2022
Ο φυλακισμένος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων - ακτιβιστής Αλες Μπιαλιάτσκι και δύο οργανισμοί τιμήθηκαν φέτος με το Νόμπελ Ειρήνης

Ο φυλακισμένος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων – ακτιβιστής Αλες Μπιαλιάτσκι και δύο οργανισμοί τιμήθηκαν φέτος με το Νόμπελ Ειρήνης, τη σημαντικότερη διάκριση του 20ου και 21ου αιώνα που απονέμεται – με βάση τη διαθήκη του Αλφρεντ Νόμπελ – «στο πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών».

Το βραβείο απονέμεται επίσης στη ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial και τη ουκρανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες» (Center for Civil Liberties). Το Memorial ως ρωσική νομική οντότητα έκλεισε και εκκαθαρίστηκε από την κυβέρνηση Πούτιν στις 5 Απριλίου 2022, με την κατηγορία ότι λειτουργούσε υπέρ «ξένων δυνάμεων».

Με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ «επιθυμεί να τιμήσει τρεις εξαιρετικούς πρωταθλητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης στις γειτονικές χώρες Λευκορωσία, Ρωσία και Ουκρανία» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η ίδια κάλεσε τη Λευκορωσία να αφήσει ελεύθερο τον Μπιαλιάτσκι από τη φυλακή.

Οι τρεις φετινοί Νομπελίστες «έχουν κάνει εξαιρετική προσπάθεια για να τεκμηριώσουν τα εγκλήματα πολέμου, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάχρηση εξουσίας. Μαζί καταδεικνύουν τη σημασία της κοινωνίας των πολιτών για την ειρήνη και τη δημοκρατία» αναφέρει στο σκεπτικό της απόφασης η Επιτροπή.

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 920.000 ευρώ), θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου κατά την επέτειο του θάνατου του Σουηδού βιομήχανου Άλφρεντ Νόμπελ, με τη διαθήκη του οποίου του 1895 ιδρύθηκαν τα βραβεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments