Nέα της αγοράς

ΟΗΕ: Υποχώρηση κατέγραψαν οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως – Αύξηση στα δημητριακά και το ρύζι

ΟΗΕ: Υποχώρηση κατέγραψαν οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως – Αύξηση στα δημητριακά και το ρύζι

Πηγή Φωτογραφίας: Ξηροί καρποί Καφεκοπτείο Ζαχαρώδη Μπαχαρικά Βότανα- Zoom TV

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας, ΟΗΕ και Τουρκίας για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας εκπνέει τον Νοέμβριο.

Υποχώρηση κατέγραψαν οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως για τον Σεπτέμβριο, κινούμενες πτωτικά για 6ο συνεχόμενο μήνα σύμφωνα με τον αρμόδιο Οργανισμό Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO).

Ο σχετικός δείκτης του FAO διαμορφώθηκε στις 136,3 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,1% σε σχέση με τον Αύγουστο αλλά όντας αυξημένος 5,5% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η μεγαλύτερη πτώση στα τρόφιμα σημειώθηκε στο φυτικό λάδι, που υποχώρησε 6,6% σε μηνιαίο επίπεδο, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του FAO.

Οι τιμές του ρυζιού ενισχύθηκαν 2,2%, μετά από τις αλλαγές στις εξαγωγές του από την Ινδία και στις ανησυχίες για τον αντίκτυπο που είχαν οι μεγάλες πλημμύρες στον Πακιστάν τον προηγούμενο μήνα.

Ανησυχία για τα δημητριακά

Οι τιμές των δημητριακών αυξήθηκαν 1,5%, με τη φτωχή συγκομιδή στις ΗΠΑ και την Αργεντινή και τις αυξημένες τιμές εξαγωγών στην Ευρώπη να ενισχύουν το κόστος, ενώ παράλληλα παραμένει η ανησυχία για την εξαγωγή αγαθών από την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας, ΟΗΕ και Τουρκίας για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας εκπνέει τον Νοέμβριο.Παράλληλα, ο FAP υποβάθμισε τις εκτιμήσεις τους για την συνολική παραγωγή δημητριακών το 2022, σε 2.768 εκατ. κυβικού τόνους, 1,7% πιο κάτω από το σύνολο της παραγωγής για το 2021.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments