Διεθνή

Η «γέφυρα Πούτιν» εκρήγνυται

Η «γέφυρα Πούτιν» εκρήγνυται

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters/Pixabay/France 24.com

Η γέφυρα της Κριμαίας ή «Γέφυρα Πούτιν» είναι ένα μια γέφυρα – σύμβολο.

Η γέφυρα της Κριμαίας εξερράγη. Είναι η μεγαλύτερη γέφυρα στην Ευρώπη. Η γέφυρα της Κριμαίας ή «Γέφυρα Πούτιν» είναι ένα μια γέφυρα – σύμβολο.

Ο πρώτος λόγος έγκειται στο ότι η εν λόγω γέφυρα είναι ένα προσωπικό απόκτημα του δικτάτορα του Κρεμλίνου, μια κατάκτηση υψηλού προσωπικού συμβολισμού για τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο οποίος είχε σπεύσει να φωτογραφηθεί ακόμη και με τα ρούχα οδηγού φορτηγού στη γέφυρα.

Ένας άλλος λόγος συνίσταται στο ότι η Ουκρανία δεν έκρυψε ποτέ τις επιθετικές διαθέσεις της αναφορικά με τη γέφυρα, που καθιερώθηκε να μείνει γνωστή, έως σήμερα τουλάχιστον, ως «γέφυρα Πούτιν». Από τον Απρίλιο, η γέφυρα αποτελούσε, και συνεχίζει να αποτελεί, διακηρυγμένο ουκρανικό, στρατιωτικό στόχο.

Χτισμένη το 2018, η γέφυρα συμβολίζει την  ενοποίηση της Κριμαίας με τη Ρωσία. Είναι ο κρίκος που συνδέει τις δύο περιοχές, τα δύο εδάφη. Η διακοπή αυτής της σύνδεσης λόγω της έκρηξης μετατρέπει την Κριμαία σε μια περιοχή, η οποία είναι ουσιαστικά αποκομμένη από τη Ρωσία, προσβάσιμη μόνο διά θαλάσσης ή διαμέσου της νότιας Ουκρανίας. Η ουκρανική επαρχία της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τα στρατεύματα του Πούτιν το 2014, «αποχρωματίζεται» εθνικά, γίνεται και πάλι εδαφικό επίδικο.

Κι ακόμη, η γέφυρα παύει να είναι και το σύμβολο του στρατιωτικού εφοδιασμού, αφού πλέον δεν επιτρέπει τη σύνδεση της Κριμαίας με την ηπειρωτική Ρωσία. Στενεύουν τα περιθώρια για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών προς τα ρωσικά στρατεύματα στην ευρύτερη περιοχή του νότιου τομέα της Ουκρανίας.

Ορφανή έκρηξη;

Ο ύποπτος για τη θεαματική αυτή έκρηξη έχει όνομα, αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία επίσημη ανάληψη. Η Ουκρανία πιθανολογείται ισχυρά ότι είναι η χώρα που προκάλεσε την έκρηξη, αλλά λείπει η σχετική «ομολογία», η επίσημη ανάληψη. Αυτή, ίσως, υπάρξει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα υπόλοιπα στοιχεία υπάρχουν και έχουν ήδη κατατεθεί στο τραπέζι, μεταφέροντας το διακύβευμα στο επικοινωνιακό πεδίο, εκεί όπου η Ρωσία δεν κρύβει την οργή και το θυμό της και η Ουκρανία επιδίδεται σε σαρκαστικά σχόλια.

Για τον Μιχάιλο Ποντολιάκ, σύμβουλο του Προέδρου της Ουκρανίας, η Κριμαία είναι μια παράνομα κακτακτηθείσα περιοχή, η οποία πρέπει να επιστραφεί στην ουκρανική της μήτρα: «Κριμαία, η γέφυρα, η αρχή: Ό,τι παράνομο, πρέπει να καταστραφεί. Όλα τα κλεμμένα πρέπει να επιστραφούν στην Ουκρανία. Όλοι οι Ρώσοι κατακτητές πρέπει να εκδιωχθούν».

Κατά την προσέγγιση ανώτατου αξιωματικού του ουκρανικού στρατού, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, το μόνο που μπορεί να πει «είναι ότι ένα όχημα με καύσιμα που προοριζόταν να τροφοδοτήσει τις δυνάμεις κατοχής στη νότια Ουκρανία περνούσε από τη γέφυρα. Ο Πούτιν πρέπει να είναι χαρούμενος. Δεν παίρνουν όλοι ένα τόσο ακριβό δώρο στα γενέθλιά τους».

Αυτό το δώρο στον εορτάζοντα πρόεδρο Πούτιν πυροδοτεί το θυμό και την οργή στους Ρώσους.

«Ο πρόεδρος (σ.σ.: Πούτιν) έδωσε εντολή στον πρωθυπουργό να σχηματίσει μια κυβερνητική επιτροπή για να ανακαλύψει τα αίτια του περιστατικού και να εξαλείψει τις συνέπειες το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Ντίμτρι Πεσκόφ, ο Γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου, για να προσθέσει η Μαρία Ζαχάροβα, διευθύντρια τύπου και πληροφοριών του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, ότι η έκρηξη πρέπει να αποδοθεί στη φύση του Ουκρανού ανθρώπου: «Η αντίδραση του καθεστώτος του Κιέβου στην καταστροφή πολιτικών υποδομών αποτελεί απόδειξη της τρομοκρατικής φύσης του».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments